måndag 14 november 2011

Oegentligheter i såväl verksamhet som argumentation bland Vårdföretagarna

Kampen om den privata vårdmarknaden är i full gång. Regeringen tillsätter lite utredningar och försöker få bort frågan från agendan medan Håkan Juholt uttalar att riskkapitalbolag inte ska få äga vårdbolag. Om Juholt menar allvar med det han säger är det förträffligt och det är en alldeles utmärkt. Det skulle skapa en grogrund för en starkt ideologisk valrörelse 2014 och en sådan skulle endast gynna S. Vi såg att S hade upp mot 35 procent i opinionen när vi talade politik så ideologin talar för oss.

I debatten om riskkapitalbolagen och dess vara eller icke vara förekommer gott om pseudoargument. Alltså argument som slentrianmässigt slängs ut så fort kritik mot rovdriften förekommer. Ett sådant är det klassiska "men det fungerar ju bra på några boenden så då är det inte ägandeformen som är problemet". Som jag tidigare har påtalat är det kvalificerat skitsnack att inte ägandeformen spelar någon roll. Givetvis gör den det.

Nästa pseudoargument kommer från Vårdföretagarna. Dom hävdar att skattereglerna och alla andra regler som omgärdar vårdmarknaden i Sverige måste vara "konkurrenskraftiga" så att riskkapitalister vill investera i svenska företag. Men stopp och belägg här.

Man kan inte jämföra vårdbolag i Sverige med t ex Volvo eller Ericsson. Svensk äldrevård går inte att flytta från Sverige. Dom äldre finns här, vill leva här och då är det den nationella svenska marknaden som är relevant. Med andra ord, det är strunt samma hur övriga världen väljer att organisera sina vårdmarknader. Vi i Sverige vill ha en viss nivå på vården, typ att man får nya blöjor när man kissat på sig och andra lagom rimliga krav, och vill man som företagare vara med på den marknaden får man anpassa sig. Är man med på marknaden för att göra vinst men marknaden inte kan ge "tillräcklig" avkastning så får man väl helt enkelt låta bli att vara med. Simple as that.

Vi behöver inte företagen inom äldrevården. Däremot vill företagen ha äldrevården. Det är en starkt ideologiskt färgad fråga för vem någonting finns till. Valet för mig är enkelt. Vården är till för folket, inte storfinansen. Punkt.

För övrigt vill jag inte ha någon marknad inom välfärden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar