tisdag 29 november 2011

Jippi! Nu ska vi betala mer skatt än alla andra också

I veckans Riksdag & Departement finns en genomgång av nästa års skatteförändringar. Där konstateras bland annat att skatten totalt sänks med 3,6 miljarder kronor 2012. När man studerar förändringarna lite djupare kan man konstatera att folk bland annat själv ska börja betala in skatten på sitt fondinnehav istället för att fonderna fixar det åt en. Mindre administration för bolagen (högre vinster), mer egenarbete för individen (krångligare för lågutbildade) och ökade möjligheter för mindre nogräknade personer att försöka hoppa över inbetalningen med andra ord.

Men det är inte därför jag skriver om saken. Det är nämligen energiskatten som jag upprörs över. Som bekant är Sverige numera indelat i fyra elområden med olika prissättning. Ju längre upp i norr man bor desto billigare el. Detta beror till stor del på att investeringarna i landet är starkt eftersatta på elnätet och därför får bland annat skåningarna nu betala för dyra överföringskostnader.

Energiskatten räknas upp med prisindex nästa år. Det innebär att en låg kostnad får en lägre uppräkning (0,625 öre/kwh) än vad en hög kostnad (0,875 kwh) får. Så inte nog med att priset sätts olika utifrån var man bor. Även skatten sätts olika beroende på var man bosatt sig och det gör mig riktigt irriterad. Orättvisan i systemet kommer alltså, förutsatt att skatten indexsuppräknas, att öka för varje år som går.

Om man leker med tanken att man skulle acceptera att priset sätts olika beroende av bostadsorten så är det fortfarande helt orimligt att man ska beskattas olika beroende på var man bor när det handlar om en skatt som betalas in till staten för samma tjänst. Det vore som att Posten skulle ha olika frimärkspriser beroende på var i landet man bor. Tyvärr är inte bostadsort en diskrimineringsgrund enligt diskrimineringslagen men med tanke på det här borde man kanske överväga att införa det?*


*Obs - detta sägs med viss ironi om nu någon skulle missuppfatta saken.


Bloggat: Monica Green om Juholt, Martin och Alliansfritt om Moderaterna, Roger har tidigare skrivit om elområden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar