fredag 18 november 2011

Jag gick inte dit

Idag skulle jag gå på en  säkerhetsträff i egenskap av säkerhetsansvarig för S i Helsingborg. Dessa säkerhetsträffar arrangeras av kommunen i samarbete med polisen och sist jag var på en var den mycket bra. Jag såg fram emot att gå på dagens dragning. Inför mötet tittade jag igenom dagordningen och där fanns en punkt som skulle ta upp Utöya och dess konsekvenser för säkerhetsarbetet kring politiken i Helsingborg. En mycket bra och viktig punkt.

Men sen slog det mig; träffen var för representanter för alla partier i fullmäktige. Med andra ord skulle SD:s motsvarighet till mig som säkerhetsansvarig vara där. Detta gav mig kalla kårar. Jag skulle alltså sitta och diskutera mordet på över 70 kamrater, utfört av en man som i mångt och mycket delar värderingar med detta parti och vars företrädare i riksdagen uttalat sig i precis den riktning som Bering Breivik agerat. Detta gjorde mig mycket upprörd.

Jag gick inte dit.

8 kommentarer:

 1. Märkligt resonemg.
  Birgitta Dahl stödde Pol Pot. Så då ska alla partier undvika att delta i möten där representanter för S är med ?

  SvaraRadera
 2. Vad SD, du och andra partier väljer att göra Jonny i förhållande till S bryr jag mig inte det minsta om. Det är din sak. Och jag anser det vara skillnad på:


  - Idéerna och tankegångarna inspirerar dock inte bara terrorister som Anders Behring Breivik utan även till våldsdåd av annan karaktär som Peter Mangs mord och mordförsök på invandrare i Malmö och ett par knivskärningar i Västerås nyligen. I det senare fallet har dessutom gärningsmännen uttryckt sympati för Ander Behring Breivik och hans idéer. Något som också den sverigedemokratiske politikern Erik Hellsborn gjort. Expo tar upp några andra exempel från Facebook-gruppen Swedish Defence League:

  ”Han är en produkt av dagens samhälle. struntar man i vad folk tycker och tänker och fullständigt skiter i att lyssna, så dyker det upp en sån här figur förr eller senare. Tragiskt att somliga inte lärt sig ett jävla dugg…”

  andra går steget längre:

  ”Det hela må vara hemskt. men glöm inte att dom döda inte var oskyldiga. Norska ssu är precis som ssu här. landsförrädare och islamvänliga.Det var helt enkelt en politiskt motiverad attack för folk och nation, och för framtiden. Allt För Folket!!”

  Från SD-politikern Kent Ekeroths blogg citeras följande kommentar:

  ”den enda självklara följden av dessa tendenser med invandrare, blir på lång sikt användande av dödligt våld mot alla invandrare särskilt muhammedaner, eller inbördeskrig mellan gamla nordbor och nya invandrare , det är inte frågan om om utan när”

  Just Kent Ekeroth som nämns ovan pekas av Expo en av de viktigaste personerna i den islamofoba miljön. Även hans Ted Ekeroth nämns. Kent Ekeroths blogg och hans stöd till sajter som Politiskt Inkorrekt innebär att han aktivt underblåser de uppfattningar som är den del av den bakgrund som skapade terroristen Anders Behring Breivik. -

  Och på:

  Problemet var att jag - och andra - samtidigt ändå trodde oss veta att mycket av det som skrivits om Kambodja varit lögn eller spekulation. Vi trodde - felaktigt - att det ingick i propagandan att beskylla den nya regimen i Kambodja för ännu värre brott än de som tidigare hade begåtts. Jag hade också svårt att föreställa mig att något så gräsligt kunde vara sant. Det finns därför några uttalanden av mig som jag ångrar djupt. Sedan den förfärliga sanningen stod klar för mig har jag plågats av att jag inte tillräckligt snabbt begrep och tog avstånd från Pol Pot-regimens grymheter. [...] Jag är och har alltid varit en övertygad demokrat och reformist. Denna min övertygelse står, och har alltid stått, i motsatsställning till förtryckarregimer av alla slag. Under min tid i Vietnamkommittén gällde mitt engagemang att sätta stopp för kriget och de lidanden människor utsattes för. - Birgitta Dahl 1997.

  SvaraRadera
 3. Din guilt-by-association att dra bindestreck mellan ett svenskt parti (som jag för övrigt inte på något sätt stödjer eftersom jag inte stödjer något parti) och en norsk massmördare är felaktig och motarbetar bara sitt syfte. Det är dock ditt val att göra dessa ologiska associationer.

  Det finns människor med delvis extrema åsikter i alla partier, inte minst i ditt eget parti.

  Som demokrat finns det bara ett förhållningsätt och det är att visa respekt för den demokratiska modell vi har i Sverige. Det innebär att visa respekt för de med andra åsikter. Argumentera mot deras åsikter men inte mot dem som person.

  Den respektlöshet som de svenska partierna visar gentemot SD kommer bara att straffa sig på lång sikt. Vill man förminska SD's roll i samhället måste man ta dem på allvar och argumentera mot dem. Man måste även lyssna på dem för att kunna föra en konstruktiv debatt med/mot dem.

  Att bortse från all information som trots allt strömmade in från olika källor som Birgitta Dahl med flera gjorde är oförlåtligt.

  De som stödde den Nordvietnamesiska ockupationen av Sydvietnam gjorde sig också skyldiga till att välja en felaktig väg. Sydvietnameserna som regerades av en själsvådlig diktator kom i kläm mellan stormaktsambitioner och blod pressades ur dess folk från både amerikaner, fascistregim, invaderande nordvietnameser och sydvietnamesisk kommunistgerilla.

  Nu lever de ockuperade och styrda av den nordvietnamesiska kommunisteliten. Den som stödjed denna ockupation är inte en sann demokrat. Vi får hoppas att både nord och syd en dag kan kasta av sig det nya diktatoriska oket de fått.

  SvaraRadera
 4. Nu läser du inte igen Jonny.

  "Jag skulle alltså sitta och diskutera mordet på över 70 kamrater, utfört av en man som i mångt och mycket delar värderingar med detta parti och vars företrädare i riksdagen uttalat sig i precis den riktning som Bering Breivik agerat."

  Att diskutera med företrädare för SD ger mig absolut ingenting. Många av skälen finner du här:

  http://socdemola.blogspot.com/2011/04/logner-la-sd.html

  Jag tar för övrigt SD på blodigt allvar. Konsekvenserna av deras värderingar och deras retorik såg vi på Utöya. Jag hatar deras politik och företrädare för denna politik kommer jag aldrig att respektera.

  Hur du halkade in på Vietnam förstår jag inte men jag håller med dig och hoppas vietnameserna får uppleva demokrati snarast. Något som dock inte mitt blogginlägg handlar om.

  SvaraRadera
 5. Om du anser att din valde kollega har så täta band till Breivik så tycker jag du ska hör av dig utredarna i Oslo...
  När du gjort det så kan du väl summera antalet offer både i döda och försvunna under figurer som Castro, Che Guevarra, Pol Pot, Kim Jong Il, Mao Zedung, Stalin, Lenin, Chrujstjov, Brezjnev, med flera och sedan se om det fortfarande finns politiker i Sverige på aktiv stat som faktiskt uttryckt stöd för dessa.
  Självklart så måste vi strida för ett öppet tolerant samhälle men det blir patetiskt och sjukligt när man tillåter öppet stöd för kommunistiska diktatorer med xéxtremt blodbesudlade händer samtidigt som man med avsmak möter Jimmie Åkesson och kopplar denneds parti till Breiviks mordorgie i Oslo!
  Skäms!

  SvaraRadera
 6. Att koppla Breiviks åsikter till SD är inte speciellt svårt. Det har jag ju redovisat klart och tydligt ovan.

  Om du tycker det är patetiskt och sjukt att folk får vara kommunister så anser jag att du ska engagera dig och verka för att dessa åsikter ska bli förbjudna. Jag vill inte förbjuda några åsikter. Däremot stödjer jag den lagstiftning som finns rörande hets mot folkgrupp och jag förbehåller mig min demokratiska rätt att välja vilka människor jag diskuterar vad med.

  SvaraRadera
 7. Du och många andra socialdemokrater är med alla önskvärd tydlighet avståndstagande mot högerrelaterat, eller åtminstone ickevänsterrelaterat våld.
  däremot så sitter det väldigt långt inne att öppet kritisera personer som öppet stödjer vänsterextremt våld, till vilket jag räknar diktaturer som än idag faktiskt låter folk försvinna pga sina åsikter. Jag kan inte nog starkt uttrycka min avsky mot det som hände i Oslo, men det innebär även för mig att jag avskyr allt politiskt våld, även om det utförs av Castro, Chavez eller deras kollegor i Nordkorea och Kina.
  Jag önskar att ni som kallar er stolta socialdemokrater tar bladet från munnen och fördömmer våld och förtryck oavsett vem som står bakom det!

  SvaraRadera
 8. Jag är inte total pacifist så att ta avstånd från allt vad våld heter tänker jag inte gör.

  Med tanke på att du anklagar mig för att inte ta avstånd från våld utfört av vissa namngivna diktatorer får du gärna påvisa var jag aktivt har stött deras våldsanvändning eller försvarat den på något sätt. Du måste ju rimligvis basera det på något jag har sagt för det är mycket magstarka anklagelser du kommer med.

  Dessutom är det inte sant att inte socialdemokratiska företrädare å det grövsta fördömt våld i kommunistiska länder.

  SvaraRadera