fredag 18 november 2011

Jag begriper inte riktigt hur det här går ihop

Fredagkväll som det är satt jag och slösurfade på Facebook när jag råkade ramla över ett intressant blogginlägg. Detta inlägg uppmärksammade mig på att fd ordföranden i Friskolornas riksförbund, Widar Andersson, sitter i Caremas "Advisory Board". Dessutom är han tydligen ordförande i AcadeMedias dito. Lite lagom insyltad sen ett antal år tillbaka i det här med riskkapitalbolag i välfärden alltså. Andersson har ju också varit en av dom ivrigaste påhejarna, tillsammans med t ex Jonas Morian, Niklas Nordström och några länare till, vad gäller att försöka få acceptans inom Socialdemokraterna för privatiseringar och därtill hörande vinster inom välfärden. Ett gäng som gärna benämner sig själv som framåtsyftande och fulla med idéer samtidigt som anklagelser om att alla som inte vill släppa riskkapitalisterna loss i välfärden har betecknats som bakåtsträvande, gråa och verklighetsfrånvända.

Nu är allt det här känt sen tidigare och man kan ju undra var jag är på väg med det här inlägget. Varför drog jag upp Facebook från första början förresten? Jo, jag snubblade vidare och kom in på Widar Anderssons Facebook-profil och blev tämligen förvånad när jag såg följande:Nu tänker ni säkerligen att jag reagerar på att Widar Andersson håller på IFK Göteborg och visst är det märkligt att man kan hålla på det laget. Men vad som är än märkligare är det som står under "Politisk åsikt". Där står nämligen "frihetligt konservativ". Jag reagerade på detta eftersom jag aldrig tidigare har stött på "frihetlig konservatism" i samband med diskussioner om  vad som kännetecknar socialdemokratin. Att vi har socialliberaler inom S är jag fullt medveten om och det är inte speciellt konstigt och faktiskt väldigt välkommet också. S är idag det enda parti som en socialliberal rimligen kan ty sig till, med möjlig reservartion för MP, med tanke på Folkpartiets högertåg och Centerpartiets nyliberala Stureplansrenovering.

Men, tänkte jag, det har ju faktiskt hänt att jag har haft fel förr så jag bestämde mig för att googla "frihetligt konservativ" för att se om det kanske dök upp någon intressant falang inom S som tyr sig till detta begrepp. Man slutar ju som bekant aldrig förvånas över vad vårt parti har för sig. Följaktligen googlade jag för att efter 0,14 sekunder få fram resultat som mer eller mindre bekräftade mina misstankar. "Frihetlig konservatism" har inte ett dugg med socialdemokrati att göra utan är något som företrädesvis kristdemokrater och konservativa moderater sysslar med.

Som frihetligt konservativ tror man, kort sammanfattat, på en liten stat där god uppfostran i hög moral och social sammanhållning betonas. Staten ska alltså inte lägga sig i vad folk sysslar med, den ska inte utveckla stora apparater (ingen stark offentlig sektor) och en familj med god moral är den bästa bäraren av samhällets ideal. Ganska långt ifrån hur man brukar sammanfatta socialdemokratin alltså.

Nu tänker jag inte säga att Widar Andersson inte är sosse. Jag försöker undvika att klä av mina kamrater deras åsikter och självpåtagna epitet även om det är svårt ibland. Dessutom kan ju Andersson ha tryckt i fel val av misstag när han skapa sin profil eller så har han råkat ut för ett så kallat "Face-rape"*. Eller så står han för alla dom där värdena som "frihetligt konservativa" faktiskt står för men han röstar på S av någon outgrundlig anledning ändå. Hur man än vänder och vrider på det hela finner jag det märkligt att man kallar sig för socialdemokrat om man står för helt andra värderingar än vad partiprogrammet står för och benämner sig med nåt som i det närmaste kan klassas som motsats till socialist. Är det konstigt att en del medlemmar blir lite förvirrade liksom?


*Face-rape är när någon varit inne på en Facebookprofil och haft dumheter för sig utan profilägarens medgivande.

3 kommentarer:

  1. Du är inte ensam om att ha blivit utsatt för en Facerape. På http://facebookrape.se finns massa!

    SvaraRadera