måndag 7 november 2011

Jag är inte med i en sekt och lättstött är jag knappast heller

Dagens opinionssiffra är ingen munter läsning för oss socialdemokrater. Vi är nere på 24,9 procent och detta skapar givetvis svarta rubriker i skvallerpressen. Måste kännas skönt att åter igen ha en "S-kris" att skriva om för Aftonbladet.

Men för oss andra, som inte får panikångest så fort opinionsundersökningarna visar på minus för S, är det viktigt att minnas att S var på väg uppåt innan Juholtaffären. Det vill säga, S-politiken attraherar väljarna och S-politiken håller. Mången svartmålare och olyckskorp menar att S har djupare problem än Juholtkrisen och visst har S vissa problem. Men att vi skulle vara något slags outstanding jätteproblemparti med värre problem än alla andra är en verklighetsbeskrivning som jag inte köper.

Vad jag också vänder mig emot är den stigmatisering som pågår av alla oss som faktiskt tycker att S är ett parti för framtiden även med en valberedning som plockar fram partiledarkandidaten. Med andra ord, i likhet med hur det fungerar i resten av folkrörelse-Sverige. Eller för den delen alla vi som inte köper neoliberala inslag i S-politiken. Eller alla vi som inte tycker att friskolekoncerner och riskkapitalister hör hemma i välfärdssektorn.

Framförallt förstår jag inte varför anklagelser om sektmentalitet slängs emot folk som är starkt engagerade. Likväl som man inte ska benämna folk som "höger-sossar" vore det väl lika rimligt att inte benämna folk som "häst-sossar". Och om nu någon är lojal, är det något negativt? Är man en okritisk nolla bara för man tycker att Håkan Juholt ska sitta kvar?

Jag gillar Håkan Juholt och jag gillar den politik han var med och formade i höstbudgeten. Det är den jag vill snacka om. Och jag upplever inte att mitt parti är en sekt där inte alla får säga vad dom tycker. Säg vad du tycker och stå för det så vinner du respekt. Sen kommer många tycka du är dum i huvudet men det får du liksom leva med om du ger dig in i matchen. Jag får brev från folk som tycker jag ska hoppa från en bro, jag får brev från folk som aldrig håller med mig men som bara vill diskutera och jag får brev från dom som tycker jag skriver jättebra. Det hör till spelet. Sluta var så lättstött. Framförallt om du bloggar!

Bloggat: Leine, Peter, Jinge, Peter, Roger, Martin , Staffan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar