torsdag 3 november 2011

Hatten av då för Aktuellt

Jag har haft för vana att gnälla lite på Aktuellt dom senaste månaderna. Aktuellt har nämligen som en av dom största aktörerna på nyhetsmarknaden i Sverige varit ledande i den "expertisering" av Anders Borg som skett under lång tid. Med detta menar jag det faktum att Anders Borg allt som oftast har fått stå helt oemotsagd i diverse medier och tala om händelseutvecklingen såväl i Sverige som i Europa och världen som om han vore någon expert på frågorna och inte som den politiker han de facto är. Borg har mer eller mindre flugits in i parti och minut från det ena toppmötet efter det andra för att stå i Aktuellts 21-sändning och prata om ansvar, ansvar och ansvar.

Dock ska man inte bara gnälla utan även berömma när någon gör något bra. Dom senaste två dagarna har Aktuellt skippat Anders Borg och istället låtit Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi, och Peter Rawet, ekonomijournalist, stå som experter i studion. Två personer som faktiskt är att benämna som just experter på området och även om jag inte är speciellt glad för nationalekonomers olika utsagor så är det betydligt bättre att lyssna på en professor utan direkta politiska bindningar än på Anders Borg som i allra högsta grad är politiskt bunden. Det ger ett helt annat djup till rapporteringen och megafonstatusen på Aktuellt försvinner. Man kan faktiskt sitta ner och ta till sig det som sägs istället för att känna sig matad med politisk propaganda. Med andra ord får man precis den känslan som man är ute efter när man ser på nyheterna.

Om sen Aktuellt medvetet har stoppat in folk som faktiskt är experter vet jag inte. Borg kanske hade förhinder eller såg inget politiskt behov av att stå i studion. Bilden är ju liksom redan satt. Men hur som helst var det bra sändningar och det hoppas jag Aktuellt avser fortsätta med. Det vore hälsosamt både för dom själva och svensk nyhetsmedia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar