söndag 13 november 2011

"Gomorra" av Roberto Saviano

Jag läste ut "Gomorra" av Roberto Saviano igår. Det är en mycket spännande bok som handlar om den neapolitanska maffian, Camorran. Detta är enligt Saviano den mäktigaste maffian i hela världen om än inte den mest kända. Den sicilianska maffian, Cosa Nostra, har genom otaliga filmatiseringar blivit vida mer känd men när man läst Gomorra förstår man varför den neapolitanska motsvarigheten ses som betydligt med inflytelserik.

Boken rör sig i gränslandet mellan skönlitterär skildring av ett Syditalien i förfall och en faktasamling av gigantiska mått. Den ena grymheten efter den andra, det ena brottet mer hänsynslöst än det andra och den ene maffiabossen större än den andra, rabblas upp på ett tillgängligt och lättbegripligt sätt. Att boken och Saviano ses som ett stort hot mot Camorran är föga förvånande. Metodiken och systematiken i boken är väldigt talande och fångar läsaren på ett mycket bra sätt.

Boken ifrågasätter hela det västerländska kapitalismens funktionssätt och pekar på den svarta sidan av ekonomin som en av kapitalismens stora stöttepelare. Saviano drar likheter mellan maffians strävan efter fullständigt avreglerade marknader där allt är en handelsvara och den nyliberala synen på ekonomin som något som ska lämnas ifred och som ska få sköta sig själv. Tankegångarna är intressanta och väcker många frågor kring hur vårt ekonomiska system egentligen är uppbyggt. Pengar som rör sig mellan den svarta och vita ekonomin är som blodet i en överhettad kropp. Det pumpar med allt intensivare kraft och ju fortare det flödar desto mer kan kroppen arbeta.

Om du vill ha en spännande och intensiv läsning rekommenderar jag dig att läsa Gomorra. Enda negativa är att alla dom namn som far förbi i rasande takt stundtals blir lite väl mycket upprepning för oss som inte kan se namnen i den kontext där dom verkat. Men man lär sig snabbt vilka textrader som bara kan hoppas över och vilka som har relevans för berättelsen.

Visst du förresten att familjen Kennedy skapade stora delar av sin förmögenhet på illegal spritförsäljning under förbudstiden och att dom genom pengatvätt skapat sig en enorm rikedom i den vita ekonomin? Saviano uppmärksammade i alla fall mig på detta och det gör ju knappast Kennedy större i mina ögon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar