fredag 4 november 2011

En riktig j*vla kapitalist

Det finns människor vars attityder och åsikter gör mig illamående. Listan är inte sådär förfärligt lång egentligen då jag kan förlika mig med det mesta. Folk är offer för dom materiella förutsättningarna och med den inställningen får man en ganska förlåtande attityd. Lite enklare uttryckt kan man säga att det inte är folk det är fel på utan systemet dom lever i.

Fast som sagt, ibland går det banne mig över gränsen och man blir rejält sne på enskilda individer. Bara som ett exempel kan nämnas fenomenet vaskning. Folk får inte lov att spruta ut champange inne på barerna så istället köper man två flaskor champange och ber kyparen hälla ut den ena flaskan i vasken. Ett helt sjukt fenomen som endast syftar till att visa hur äckligt rik man är.

En som säkerligen skulle kunna tänka sig att vaska är Björn Wahlroos. Han är styrelseordförande i Nordea och han försvarade igår den lägenhetsaffär som Nordea är inblandat i och den lön dom betalar till sin VD Christian Clausen. Detta samtidigt som 2 000 ska sägas upp från banken och deras fonder går åt pipsvängen.

Wahlroos verkar uppriktigt sagt komma från en annan planet. Karln har ingen som helst förståelse för att folk är upprörda och hans jämförelse att en redaktör kan tycka 250 m2 är mycket men för en VD är det normalt är helt absurd. Ett tydligare bevis på klassamhällets perversa ordning är svårare att hitta och då ska man ändå komma ihåg att någon som är redaktör på ett större nyhetsmedia rimligen tjänar helt ok och får betraktas som övre medelklass rent socioekonomiskt.Fast man kanske ska vara glad för Wahlroos uttalande istället. Han är i alla fall ärlig i sin kapitalism och sitt förakt mot "vanligt folk". Och jag föredrar kapitalister som är uppriktiga och ärliga i sitt uppsåt att förstärka och försvara kapitalismen och klassamhället framför dom från borgarskapet som inte vill kännas vid sin politik och dess intentioner och konsekvenser. Men det är då man ska minnas att det är Moderaterna och inga andra som står på Wahlroos sida. Kan man samtidigt vara försvarare av löntagarna? Knappast.

Som en parentes kan man ju undra var Håkan Juholt är i den här debatten. Det är här och nu som han skulle kunna visa på Socialdemokraternas politik.

Bloggat: Olle Möller om en förvirrad ledarredaktion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar