fredag 11 november 2011

En ensam galning eller ett medvetet system?

En amerikansk soldat döms för mord i Afghanistan. Han sägs symbolisera ren ondska och hans handlingar fördöms som diametralt motsatta den amerikanska militärens värderingar. Calvin Gibbs är en individ som har agerat utifrån sina egna perversa lustars och hans hat, förakt och sjuka idéer är inget annat än en tragedi på ett personligt plan.

Där skulle historien kunnat sluta. En isolerad händelse i en sjuk mans liv. Helt utan samband med den omgivande världen. Det är också så som saken framställs av den amerikanska militären. Som ett olycksfall i en annars väl fungerande maskin. För det är den bilden som man vill att vi som står vid sidan ska ha.

Dessvärre tror jag inte ett dugg på den bilden. Jag tror att problemet med amerikanska soldater som löper amok ligger mycket djupare. Det ligger i såväl den amerikanska militära kulturen som i det medvetna valet att skapa en krigsmaskin för dominans och erövring. USA för krig och i krig handlar det om så mycket mer än att bara nå rent militära mål. Ett land eller en region ska inte bara "försvaras" från militära hot. Motståndet ska brytas ner och området ska öppna sig för korporativ expansion. Företagen kommer som ett brev på posten i kölvattnet av den militära apparaten och då måste spelplanen vara gynnsam och befolkningen kuvad.

Vi har sett det gång efter annan och vi har kunnat läsa om det i såväl Naomi Kleins som Noam Chomskys böcker. Det krävs bara att man minns och lägger ihop några pusselbitar för att man ska se att övergreppen av den amerikanska krigsmakten handlar om något helt annat än isolerade galningars illdåd. Maktstrukturen i den militära organisationen och den utpräglade pennalismen skapar en medgörlig organisation där soldaten endast exekuterar order. Order som är tydligt sammanlänkade med det övergripande målet att bereda mark för ekonomisk expansion. För det är knappast så att illgärningarna endast begås av förvirrade soldater ute i fält och läser man mellan raderna så förstår man ganska lätt att det inte bara var Calvin Gibbs som var problemet. Hela brigaden hade problem och att lasta Calvin Gibbs allena för det är att blunda för omständigheterna.
" The investigation initially began as a wider inquiry into 5th Stryker Brigade, the unit Gibbs deployed with to Afghanistan.  The platoon was "out of control", a prosecutor said, including smoking hash, photographing Afghan remains and beating a soldier who reported the drug use.
One member of the brigade, then-Specialist Adam Winfield, told his parents when the first Afghan civilian was killed, and alerted them more killings were planned." - BBC

Stanley Kubrick har fångat den amerikanska militärens syn på soldaterna och dom områden den ska erövra på ett helt lysande sätt i filmen "Full Metal Jacket". Jargongen, humorn och synen på "fienden" och soldaten känns igen i krigsskildring efter krigsskildring. Detta kommer givetvis ifrån någonting i den verkliga världen. Är det då så konstigt att soldaterna gör rubbade saker?

Ni ser vad jag syftar på här. Beklagar att klippet inte kan bäddas in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar