onsdag 30 november 2011

En bra borgerlig budget för socialdemokratin

Budgeten för Region Skåne klubbades igår och det är på sätt och vis en helt fantastiskt bra budget som nu läggs fram av borgarna. Lika så är Socialdemokraternas motförslag fantastiskt det också.

Nu hejar säkert en och annan till, varför i hela friden tycker Ola Möller, socialdemokrat, att borgarnas budget är fantastisk? Jo, jag talar nämligen inte så mycket om förslagen och det direkta innehållet, där är deras budget helt uppåt väggarna, utan om dom politiska skiljelinjerna som dom respektive budgetarna ger uttryck för.

Sveriges Radios rubriksättning, "Ingen skattehöjning, men avgifterna höjs", visar precis vad det handlar om och är på sätt och vis ett signum för skillnaden mellan höger och vänster i politiken. Borgerlighetens mantra, "bär dina kostnader själv", kontra socialdemokratins mantra, "åt var och en efter behov, av var och en efter förmåga", kan knappast uttryckas tydligare. Denna typ av tydliga skillnader mellan politikens riktning och utfall är bra för svensk politisk utveckling. Kontraster är nödvändiga för att väljarna ska ha två politiska alternativ att ta ställning till.

För somliga olyckskorpar är den här diskussionen svår. Dom har fallit in i ett resonemang som bygger på felaktiga föreställningar av svenska folkets inställning till välfärdsstaten. Svenskens vilja att betala skatt har under 2000-talet ökat*. Vad som är utmaningen för socialdemokratin är alltså inte att få folk att vilja betala skatt. Det handlar istället om att artikulera och förklara vad skatten ska användas till. Att medborgarna ser vad skatten går till och att medborgarna känner en skillnad i välfärden mellan att betala lite och mycket skatt.

Socialdemokratin stammar ur marxismen. Det svider för somliga inom vårt parti att erkänna det idag. Men så enkelt är det och den ideologiska grunden, analysen, är därför dialektiken och den materialistiska historieuppfattningen. För en socialdemokrat är alltså dialektisk spänning något av värde, det driver utvecklingen framåt. Det är i skenet av det som kamraternas budget i Region Skåne är så värdefull. Äntligen en konfliktyta där vi på allvar kan prata politiska skillnader. Det bådar gott inför valrörelsen 2014.


* Dagens samhälle nr 41, 2011

Media: Lotta Hördin och Ingrid Runsten skriver mycket bra i HD

Bloggat: Jinge skriver bra här och här

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Bra analys! Det gäller i framtiden att göra skiljelinjerna klara, både mot alliansen och också mot SD. Och vad tänker MP på (=med) när hälften av deras sympatisörer anser att alliansen sköter ekonomin bättre än socialister! En ideologisk omedvetenhet som är förvånansvärd från det hållet.

    SvaraRadera