söndag 20 november 2011

Ekonomisk kris även i Sverige?

Svenskarnas bolån ökar mest i Europa och ligger i världstoppen. Enligt Bengt Hansson på Statens bostadskreditnämnd är en snabb tillväxt på bolånen ett tydligt tecken på att en kris är på ingående. Vad vi nu ser kan alltså vara början på en ekonomisk kris även i Sverige.

SVT Text har en lång redogörelse för varför bolånen har ökat så kraftigt dom senaste tio åren. En av anledningarna är en avreglerad bankmarknad. En annan är en statlig bank som pressat på allt hårdare för att göra det billigare att låna. Sist nämns låga räntor som en bov i dramat. Att vi har en helt självständig riksbank med endast inflationen för ögonen påverkar alltså också det hela.

Men jag tycker man missar en sak i sin analys. Genom att inkomstskatterna har sänkts har man också skapat en illusion av att alla är betydligt mer välbeställda än vad som faktiskt är fallet. När man adderar ihop avgiftshöjningar och andra fördyringar som kommer av sänkta skatter så blir det nämligen inte så där mycket kvar av den där tusenlappen som "vanliga" löntagare har fått i plånboken. Men om bilden av mer pengar i plånboken manglas ut tillräckligt hårt är konsekvensen, att folk tar större risker, inte speciellt långt borta.

Att sen systemet krisar förr eller senare är ju ändå ett faktum. Det gör kapitalismen och det får man acceptera om man köper paketet. Det som är skillnaden mellan hur socialdemokratin traditionellt hanterat frågan och hur borgerligheten hanterar den är att socialdemokratin har försökt förlänga perioderna utan kris.

Man har alltså via socialistiska inslag och stark offentlig sektor kunnat lindra fallet. Borgarna med Moderaterna i spetsen ser inte att kriserna är en följd av systemet utan ser det som isolerade öar av ekonomiska problem. Då behöver man heller inte agera för att förebygga framtida kriser utan man lagar efter läge och kör så länge det håller.

Vem som får betala såg vi bland annat på 80-talet i USA, 90-talet i Sverige och Asien, på 00-talet i hela världen och då har vi bara skrapat lite på ytan av kriser där folket får stå med mössan i hand och betala för kapitalismen.


Media: Har ni inte läst Katrine Kielos idag så gör det!

Bloggar: Roger Jönsson skrev bra igår om elmarknaden. Kulturbloggen om att vissa inte gillar bloggare.

Läs mer på http://www.socialdemokraterna.se/

3 kommentarer:

  1. Jag instämmer också jag.

    PS. Jättebra att du ändrat bakgrundsfärgen! DS

    SvaraRadera
  2. Tack själv. Det är jättebra när man får sån feedback.

    SvaraRadera