onsdag 30 november 2011

Det politiska samtalets vikt för socialdemokratins framgång

Det politiska samtalet. Tre ord som har ett enormt värde när dom sätts samman och som är av stor vikt för en folkrörelse som vår egen. Utan det politiska samtalet saknar vi framtid. Utan det politiska samtalet kan vi avveckla demokratin.

Jag pratar allt som oftast med kamrater som upplever att det politiska samtalet har tunnats ut. Att det politiska samtalet har försvunnit från arbetsplatserna, från middagarna och från den offentliga debatten. Många upplever att omgivningen ser en som jobbig, störig eller irriterande om man på arbetsplatsen börjar prata om politiska frågor likt skatter, utrikes händelser eller dylikt. Man ser sig själv som "den där typen som sticker ut", man ser sig själv genom dom andras ögon och upplever sig som en kuf.

Det är en farlig utveckling och som politiskt intresserad och aktiv måste man faktiskt göra ett val. Tror man på politiken måste man också våga stå upp för den. Inte välja att tiga stilla när någon vräker ur sig felaktigheter, dogmer eller grundlösa utsagor om det ena eller det andra. Man bör välja att ta striden.

Det kan upplevas som tufft, svårt och rent av omöjligt men jag skulle snarare vilja säga att det är en möjlighet. Mina upplevelser av när jag väljer att ta till orda i vardagen, när jag väljer att säga emot och när jag väljer att berätta mina åsikter, är att några alltid tycker att jag är skitjobbigt. Men ytterligare några, i dom flesta fall den stora majoriteten, väljer att lyssna, väljer att nicka instämmande och väljer att försöka förstå. Människor väljer ofta minsta motståndets väg och därför är det så oerhört viktigt att kunna presentera en väg för dom att vandra.

Vi socialdemokrater har en solid politisk plattform att utgå ifrån. En plattform baserad på universella värden som frihet, jämlikhet och solidaritet. Ytterst få personer går i öppen polemik med dessa värden om man presenterar dom på ett tillgängligt och förståeligt sätt. Därför blir jag så glad när jag t ex läser kommentarer på Facebook som inte alltid är dom knivskarpaste eller mest språkligt korrekta. Det är ärliga uttryck direkt från hjärtat från människor som väljer att aktivt ta ställning för eller emot någonting. Det är människor som vill säga något på ett sätt som alla kan förstå. Närheten mellan vardagen och politiken gör sig påmind och jag tycker det är underbart vackert. Där har socialdemokratin en enorm potential genom att fånga upp alla dessa människor som tänker, tycker och vill något. Att bilda, att stödja och att samla.

Socialdemokratins stora utmaning är inte att vinna nästa val. Den stora utmaningen är att återupprätta det politiska samtalet. När det sker ligger nästa valseger framför oss lika självklart som den gjorde under stora delar av 1900-talet. Så ta samtalet, för vår allas skull.

Media: Peter Hultqvist och Ann-Kristine Johansson skriver bra i AB. Lena Mellin har visa poänger men fel slutkläm. Det är visst ljusning i sikte.

Bloggat: Martin om sjukförsäkringen

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. På arbetsplatserna är säkert många rädda att yttra sig. Rädda att avslöja att de röstar på Moderaterna för att få behålla jobbskatteavdraget. Jobbskatteavdraget är genialt på så sätt att det vädjar till snikenheten i valmanskåren.

    SvaraRadera
  2. Ligger säkert något i det Lasse. Skattesänkningarna vädjar ju direkt till den enskildes plånbok och ha-begär. Det är svårt att möta utan en bra arsenal av motargument för frihet, jämlikhet och solidaritet.

    SvaraRadera