tisdag 1 november 2011

Det är det grekiska folket som ska bestämma

Grekland ska folkomrösta om det EU-paket som har föreslagits. Jag tycker det är bra. Det visar på att premiärminister Papandreou faktiskt inser att det är det grekiska folket som är hans uppdragsgivare. Inte Angela Merkel eller dom europeiska storbankerna. Att den grekiska folkviljan skapar oro på börserna är ett tydligt tecken på att folkviljan och kapitalets vilja inte är synonymt med varandra. När folket talar blir penningen nervös.

Men vem är det som får bära bördan för besparingarna? Vem är det som får ta ansvaret för lidandet? Folket så klart och ingen annan. Folket i Grekland har inte bett om att ta risker. Dom har litat på korrupta politiker och företag som fört dom ner mot avgrunden utan att ta någon som helst hänsyn till att festen en dag måste ta slut. En fest som folket får bära baksmällan av och ingen annan.

Jag tycker just folkperspektivet är det som konsekvent har saknats i hela "skuldkrisen". Det enda som diskuteras är hur bankerna ska klara sig. Det är sällan någon som säger ifrån och när någon höjer rösten är man naiv, orealistisk och okunnig. Men det är så jäkla lätt att sitta i Bryssel, Stockholm eller Paris och ha synpunkter på vad grekerna ska stå ut med. Jag är trött på det.

Problemet, det stora, är att vi förutsätter att morgondagens system ska se ut som dagens. Vi förutsätter att det är en tillväxtjagande och exploaterande ekonomi som ska råda även imorgon. Vi förutsätter kapitalism. Lösningen på Europas kris är inte mer kapitalism utan mindre. Det är kapitalismen som fört oss dit vi är idag, det är kapitalismen som har skapat det monster som ruvar i skuggorna och det är kapitalismen som bär ansvaret för att det grekiska folket lider. Lösningen heter förändring, lösningen heter socialism.

Först när Europas ledare inser detta och är beredda att axla manteln att föra oss från profitens tidevarv till folkets tidevarv så kommer kriserna att upphöra. För jag lovar, hur än Greklandskrisen slutar så kommer vi ha en ny kris på halsen inom fem-tio år om vi inte gör något åt systemet. Sådan är kapitalismen. Det ingår i kalkylen. Vill du ha det så?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar