måndag 7 november 2011

Den fuskande välfärden

Ingen med någon form av politiskt intresse kan väl ha missat gårdagens "avslöjande" om att Carema driver sina verksamheter i syfte att vinstmaximera. Enligt kapitalismens evangelium och borgerliga företrädare är det alltid bra om en verksamhet kan gå med vinst. Det visar att den är välskött och att man har en effektiv organisation. Att vinsten ska ha uppstått genom fusk, kvalitétssänkningar, genvägar, på bekostnad av arbetsmiljö, genom lönedumpning eller stress är inget som man vill kännas vid. Även inom mitt eget parti finns det ju gott om dom som lovsjunger privatiseringens evangelium. Om det uppstår problem, om misskötsel avslöjas, så är argumentet alltid "det finns goda och det finns dåliga exempel". Sen pratar vi inte mer om det.

Skulle man däremot förespråka offentlig drift med fullständig insyn i verksamhetens alla delar är man omodern och bakåtsträvande. Modernt är tydligen att släppa insynen för att sedan bygga upp en enorm kontrollapparat som ska förutsätta att det fuskas och sen med vite rätta till problemet. Den oinskränkta äganderätten och det totala tillträdet till alla former av verksamheter går alltså före insyn, omsorg och demokrati. Jag vill påstå att detta snarare är extremt omodernt. Det var ju precis det här vi valde att lämna bakom oss i början av förra seklet eftersom det ledde till extrem ojämlikhet och ett enorm utnyttjande av människor.

Jag är inte per se emot annan drift än kommunalt ägd. Men jag är emot att man kommersialiserar välfärden. Jag är emot att skattepengar används till aktieutdelning och jag är emot bonussystem som syftar till att öka vinsterna för ägarna. Därför är jag för begränsningar i äganderätten. En sådan direkt begränsning skulle kunna vara att förbjuda en juridisk person att äga mer än ett eller två äldreboende eller för den delen en eller två skolor. Man skulle också kunna tänka sig att förbjuda aktiebolag att äga dessa verksamheter och endast tillåta stiftelse- eller föreningsdrift.

Det finns en uppsjö av varianter och jag är inte expert på området så exakta utformanden får någon annan hjälpa till med. Men för mig är vinstintresset inte förenligt, på samhällelig nivå, med välfärdstjänsterna. Det kommer alltid att finnas bolag som gör allt för att utnyttja systemet för egen vinning och jag tycker inte man ska chansa och leka företag med våra äldre, våra barn och våra sjuka och svaga. Är det valfrihet och konkurrens man eftersträvar går det att lösa alldeles utmärkt med t ex kommunal självförvaltning. Valfriheten bör ju rimligtvis handla om att välja tjänster och metoder, inte om att välja vilken riskkapitalist som ska ha vinsterna.

Bloggat: Leine skriver också om Carema.

Läs mer om vad S tycker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar