tisdag 8 november 2011

Björklund har rätt! Svenska skolan under hans ledning är som Titanic.

"Som att vända en atlantångare". Så har Jan Björklund beskrivit utvecklingen i den svenska skolan. En helgardering från Björklunds sida för att slippa ta ansvar tills den dagen då resultaten skulle råka peka uppåt igen. Björklund har svängt sig med ungefär ett decennie som mått för när "hans" skola kommer att ge effekt. Barnen och ungdomarna är med den logiken så fruktansvärt misshandlade redan från första stund dom satte sin fot i skolan då en socialdemokratisk regering styrde landet att dom uppkomna skadorna är irreparabla.

Björklund har dock rätt. Svensk skola är med han som kapten på skutan precis som atlantångaren Titanic. Det gick bra i början men i takt med att storhetsvansinnet växer sig starkare så kör båten på mot en säker undergång där det hela sjunker till botten.


Foto: myling.se


Fast nu tror jag inte ett dugg på Björklund. Man kan göra under med elever på bara ett läsår om man satsar på rätt saker. Det vet jag själv från min tid som lärare där jag hade mycket kontakt med och jobbade mycket nära elever med särskilda behov. Enkla saker som frukost på morgonen kunde leda till att elever som tidigare verkade hopplöst förlorade i IG-träsket plötsligt började få godkänt på proven och slutligen kunde nå upp till målen. Den växande barnfattigdomen och kunskapssegregationen i Sverige är det absolut största hotet mot den svenska skolans resultat och i slutänden den svenska tillväxten. Men om detta tiger Björklund och hans allianskollegor.

Intressant i sammanhanget och något som påtalas allt för sällan är att alla läroplaner efter 1970-talet är borgerliga påfund och att det är Björklunds borgerliga kollegor som bär det fulla ansvaret för utformandet av dessa. Så den socialdemokratiska "flumskolan" är på sin höjd "det borgerliga skolarvet som Socialdemokraterna förvaltade". Men den historien passar varken folkpartisten Björklund eller hans moderata kompisar och vad gör man då? Jo, man skriver om det hela så det passar in i den borgerliga världsbilden.

Media: Klockan 14:16 8/11 hade såväl SVT som SvD med nyheten om att färre elever är behöriga till gymnasieskolan i sina nyhetslöp. DN däremot hade inte vid denna tidpunkt rapporterat om saken. Starkt jobbat av Sveriges största "oberoende" dagstidning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar