tisdag 18 oktober 2011

Valfrihet i absurdum och ett borgerligt försvar

Nordeas fondförvaltning och vinsthunger är i blåsväder. Banken borde vara ganska bra på att förvalta fonder med tanke på sin enorma storlek. Dom har helt andra resurser och muskler än dom flesta andra på den svenska bankmarknaden så man kan ju undra varför det har gått helt åt pipsvängen.

Hade jag varit borgare hade jag väl dragit till med att det är statens fel. Staten äger tio procent av aktierna och dess klåfingrighet räcker för att knäcka fondförvaltningen. Borgerlig orsak-verkan blir lite lustig när man sätter in den i verkligheten. Fast nu står ju inte borgarna och säger så. Det vore att skjuta sig själv i foten. Istället hyllar man valfriheten.

Har du förlorat pengarna är det DITT fel, inte bankens, enligt finansmarknadsminister Peter Norman (M). Du har gjort ett felval och är du inte nöjd ska du byta bank. Har du alltså förlorat pengar ska du ta dina resterande, gå in och begära ut offerter från olika banker, studera marknaden, sätta dig in i tillväxten i Kina, Indien och Brasilien, läsa av Greklandskrisen, ha koll på råvarumarknaderna och sen är det bra om du kan gå på några seminarium med Riksbanken och höra vad dom har att säga om ränteutvecklingen. Det har du väl både ork, lust, kraft, kunskap och tid med?

Ungefär som att du, om du är missnöjd med psykvården och är bipolär ska välja ny utförare eller om du är dement och missnöjd med hemmet ska välja ett nytt.

Eller inte. Folk som jobbar och sliter dagarna i enda, folk som inte är utbildade ekonomer och folk som har familj har i regel varken tid, ork eller möjlighet att gå ut och begära in offerter från massa banker. Jag är övertygad om att alla inte ens vet vad en offert är. Att finansmarknadsministern, som själv är en finansman ut i fingerspetsarna, står och tycker att "om du inte är nöjd så får du väl byta" när han själv äger delar i företaget som det handlar om är för dåligt och rent ut sagt arrogant. Pensionssystemet ska inte vara en lekstuga för fondbolag, det ska vara en trygghet för våra svenska arbetares ålderdom. Det får vi aldrig kompromissa med.

Den totala valfriheten får aldrig innebära den totala ansvarslösheten. Den totala valfriheten får aldrig bli att den enskilde bär alla negativa konsekvenser själv och står ensam i snålblåsten. Den totala valfriheten får aldrig svära politiker fria från sitt ansvar. Därför måste Sverige också ha en regering som inte bara pratar om ansvar utan som tar faktiskt ansvar. Något som man inte kan anklaga sittande regering för att göra.
Dagens lästips om alla turer i Juholt finner ni här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar