onsdag 5 oktober 2011

Så stod han där igen. Vår allas Anders Borg

Måste bara kräka av mig lite till över gårdagens Aktuelltsändning. Inte nog med att deras inslag om Socialdemokraternas skuggbudget var en omedveten (?) katastrof. Lite senare i programmet körde dom "Höstens favorit". Nu undrar ni säkert vad det är men den som följt med i Aktuellt under sensommaren och hösten känner säkerligen igen sig.

Inslaget "Höstens favorit" består nämligen av ett kort klipp där den grekiska (eller något annat lands) ekonomin svartmålas, därefter bilder från något ekonomiskt toppmöte i EU och sedan står han där, mannen, myten, legenden, vår allas egen fixstjärna, Anders Borg. Med djupa veck i pannan och en orolig min slår han an en pessimistisk ton för hur alla andra i hela Europa sköter sina ekonomier. Detta följs sedan av några ord om den förträffliga svenska ekonomin och sedan frågar programledaren för säkerhets skull hur läget är för "svenska skattebetalare" var på Borg tryggt kan försäkra alla om att under hans regim råder det ingen osäkerhet eller risk.

Igår fick Borg bara kommentera ett klipp till skillnad från nyligen då han fick stå som "expert" i tre (!) inslag. Man kan ju börja fundera på vad det egentligen är som skiljer hans olika framträdande från varandra. Det är samma papegojmässiga floskler som rabblas varenda gång och i samma fundering kan man ju undra varför inte t ex Peter Rawet, som trots allt är ekonomisk reporter, skulle kunna stå för kommenterande istället. Regeringen avser ju inte att agera i Greklandskrisen. Borg är noga med att påpeka att det är Euro-länderna som måste lösa soppan och att komma och berätta att allt är lugnt och att man inget tänker göra kan ju inte anses ha speciellt högt nyhetsvärde.

Man kan även dra parallellen till andra sakpolitiska områden. Hur skulle det se ut om Carl Bildt skulle stå i studion varje gång det var dags för Libyeninslag istället för att Bo-Inge Andersson stod där? Det finns ett skäl till varför nyhetsredaktioner har experter på olika områden och skulle det saknas en journalist med tillräckliga sakkunskaper i ett ämne så är det väl inte svårare än att redaktionschefen lyfter luren och ringer bort till Stockholms universitet så ska dom nog se att det finns någon expert som vill hålla låda i tre minuters direktsändning.

Anders Borg är politiker, inte expert. Anders Borg beskriver inte en objektiv sanning, han beskriver ett ideologiskt ställningstagande. Anders Borg har del i ansvaret för att inflationen stiger och arbetslösheten är på en nivå som av honom själv beskrevs som "massarbetslöshet". Snälla Aktuellt, glöm inte det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar