söndag 30 oktober 2011

Rättsväsendet och plånboken

Ibland kommer sådana där nyheter som bara gör mig irriterad och frustrerad. Skälet till irritationen är orättvisan och ojämlikheten som nyheten i fråga förmedla. Att vi i Sverige 2011 ska behöva få besked efter besked där människor behandlas olika bara för att dom har mer eller mindre pengar är ovärdigt. Det brukar vara rapporter inom sjukvården. Att t ex fattiga får sämre vård än rika eller att män får snabbare behandling än kvinnor. Men även på andra områden styr plånbokens tjocklek och det gör mig arg.

Idag kan vi läsa att det är rättshjälpen som ser olika ut. Man ska ha en inkomst på ca 21 500 kr i månaden om man ska få någon hjälp annars är det mer eller mindre kört. Konsekvensen blir att någon med mycket pengar har en klar fördel i rättsväsendet. Det är riktigt illa när vårt rättsväsende börjar sortera människor och steget till att döma fattiga hårdare än rika eller svarta annorlunda än vita är inte speciellt långt. I bland annat USA är det t ex välkänt att risken för att dömas till dödsstraff är betydligt större för en svart man än en vit man som begått samma brott. Samma sak gäller om man dödat en vit istället för en svart.

Lustigt i sammanhanget är att just summan 260 000 kr (ca 21 500 *12) är gränsen för när du inte ska kunna få rättshjälp längre. Dock är det summan för ditt ekonomiska underlag man talar om då.

Att en regering som påstår att den lutar sig på liberala idéer kan se på denna utveckling med blida ögon är horribelt. Liberalerna ska slåss för "lika rätt" men genom sitt stöd för kapitalismen hamnar dom gång på gång fel. Pengar är i kapitalismen det samma som rättigheter och när inkomstskillnaderna bara ökar blir också gapet mellan folks rättigheter allt större. En paradox som liberalen alltid varit svaret skyldig på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar