tisdag 11 oktober 2011

Med sådana vänner...

Fem sossar går ut på SvD Brännpunkt och baissar ner Juholt fullständigt. Dom säger det inte rakt ut men budskapet är klart. Juholt är körd och bör, logiskt, avgå. Jag förstår inte vad dessa fem annars är ute efter.

Man kan ju fundera på vad konsekvenserna av en avgång skulle bli. Först och främst skulle vi vara tvungna att sammankalla en extrakongress. Med tanke på att vi hade en i våras lär det inte hinna bli någon ny förrän tidigast våren 2012. Sedan skulle en ny valberedning utses. Då ska man också ha klart för sig att organisationsutredningen inte är klar på långa vägar så någon annorlunda partiledarprocess skulle förmodligen inte komma till stånd. Vi skulle alltså återigen hamna i en "sluten" process med allt vad det innebär med ett stort antal medlemmar som klagar på att vi tillämpar samma process som stora delar av övriga folkrörelse-Sverige gör.

Om man är positivt lagd (vilket ju knappast kännetecknar dom som ropar på avgång) så får vi en ny partiledare i mars-april 2012. Vederbörande ska då sätta igång med ett revisionsarbete för att politiken ska hamna rätt utifrån denna partiledares politiska kompass. Det är ett inte helt enkelt arbete. En etableringsfas skulle inledas. För Juholt tog denna process i alla fall ett halvår. Om vi talar om samma tidsrymd för den nye partiledaren så skulle vederbörande vara etablerad, något så när, i oktober-november 2012.

Vi skulle alltså, om Juholt avgår, ha minst ett år framför oss med nya uppslitande processer och strider i partiet. Under denna tid skulle vi vara mer eller mindre politiskt förlamade och vi skulle inte vara fullt stridbara förrän vid årsskiftet 2012-2013. Lägger man därtill en ny partiledares behov av att forma "sitt" lag så kommer det med all säkerhet ta ännu längre tid. Det är ju definitivt inte en självklarhet att en ny partiledare skulle vilja ha Tommy Waidelich som ekonomisk-politisk talesperson och vi vet hur viktig denna funktion är för ledarskapet. Det vittnar om inte annat Pär Nuder om i sin självbiografi och på den punkten tror jag Nuder har helt rätt.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att dom som ropar på avgång och dom som skriker på att vi redan nu har förlorat valet 2014 förmodligen inte har tänkt över konsekvenserna av sitt gapande ordentligt. Och som jag tidigare påpekat är det historielöst att tala om att någonting är kört eller att förtroendet är förstört för all framtid. Så istället för att baissa vår partiledare kanske det vore bättre att kämpa för dom ideal som alla säger sig värna så högt. Bland annat det där idealet om att "vi socialdemokrater vill ge alla en andra chans". Många verkar ha glömt just det i dessa dagar.

Sebastian skriver bra. Bengt ryter rejält. Peter försöker se framåt. Staffan har slutat prata Juholt. Martin ser ljuset i tunneln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar