fredag 28 oktober 2011

Liket lever igen. SAAB rullar vidare.

SAAB är återigen "räddat". Två kinesiska företag köper konkursboet för ca 950 miljoner kronor. En mycket liten summa i sammanhanget men förhoppningsvis räcker det för att rädda företaget. Dessutom blir SAAB av med Victor Muller som har visat sitt rätta riskkapitalistiska ansikte. Robert Lundin på SVT gör en klockren sammanfattning av Mullers tid i SAAB:

"Att de (General Motors) sålde till Victor Muller har stått Saab dyrt eftersom bilfabriken har stått stilla. Muller hade inte tillräckligt med resurser. Han var något av en blåögd optimist." - SVT

Att Muller skulle ha varit blåögd tvivlar jag dock på. Jag tror snarare han visste precis vad han gjorde. Han tog en risk för att tjäna pengar och det verkar han ju också ha gjort. Till vilken nytta kan man fråga sig?

GM:s kines- och rysskräck verkar nu återigen vara det stora hotet mot SAAB:s överlevnad. Om det vill sig riktigt illa kommer amerikanska geopolitiska intressen att sätta käppar i hjulet för affären. Samtidigt kan man ju se det som "tur i oturen" att det är kapitalisterna som ska driva på. Om GM har två miljarder kronor att hämta hem är det mycket troligt att affärsintresset får gå före rädslan.

Lustigt i sammanhanget med alla dessa turer kring SAAB är det som nu händer med Annie Lööf och Facebook. Lööfs första stora avtryck som minister är 100 miljoner kronor av statliga medel till en serverhall i Luleå för att Facebook ska etablera sig där. Vi ska alltså enligt liberalerna inte rulla in i framtiden utan chatta oss dit.

Hur som helst kan man bara önska SAAB och alla kamrater i Trollhättan lycka till. Jag håller verkligen tummarna för att det ska gå bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar