måndag 10 oktober 2011

Konjunkturen viker och skiljelinjerna blir allt tydligare i svensk politik

Känns skönt att läsa bland olika S-bloggar idag. Dom allra flesta verkar nu gå vidare efter helgens olika debakel och istället bedrivs återigen en aktiv oppositionspolitik på Netrootsnivå. Glädjande och stärkande!

Mitt andra bidrag i detta opinionsarbete idag är som följer:

Att efterfrågan kommer att vika neråt i den närmaste framtiden är vi nog alla överens om. Dom allra flesta bedömare menar att denna nedgång också kommer bli ganska långvarig. Den enda som inte verkar vara av denna åsikt är, hör och häpna, drömprognosernas okrönte konung Anders Borg. Han tror istället på en dipp nästa år för att konjunkturen sedan, redan 2013, ska vika kraftigt uppåt igen. Men om vi håller oss till verkligheten och vad dom som ska vara opolitiska säger så får vi tro på en lång nedgång i konjunkturen. (Sen är ingen opolitisk men man kan vara mer eller mindre färgad och Borg tillhör helt klart dom mer färgade.)

I skenet av denna vetskap är S-budgeten ett mycket bra förslag för att stimulera ekonomin och för att få igång efterfrågan. Den innehåller många förslag på direkt jobbskapande åtgärder och framförallt tar den sikte på tiden bortom nästa val. Investeringarna som görs idag har vi nytta av både i det korta och det långa perspektivet. I jämförelse med regeringens sänkta restaurangmoms står sig S-förslagen mycket starka och det är nästan skrattretande att lyssna på alliansföreträdarna när dom ska försvara sitt ekonomiska bidrag till krögarna. Göran Hägglund snurrade runt något enormt i gårdagens politikerträff på SVT och att inte ens våga sig på att säga en uppskattning tyder på att regeringen är ute på mycket tunn is i denna fråga.

Jag är faktiskt orolig för Sverige. Den borgerliga regeringen satsar inte ens längre på kortsiktiga reformer. Deras budget består av en del skattesänkning, en del driftsbidrag till Trafikverket och en del besparing på gymnasieskolan. Det är tragiskt att se en regering som är så trött och idéfattig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar