onsdag 12 oktober 2011

Kanske läge att sammankalla förtroenderådet?

Fredrik Reinfeldt är arg. Jag vet inte riktigt på vad. Kanske är det för att hans nylle inte har prytt tidningarnas ledarsidor ackompanjerat av ord som "ansvar" och "förtroende". Kanske är det för att han inser att hans politik inte håller måttet och det är personfrågor som blir det som gör att han kan ta steg framåt i opinionen. Jag tror ju mer på det första men i ett ödmjukt infall kan det kanske vara på det andra sättet också.

Håkan Juholt är inte arg. Han är samlad, lugn och saklig. Hans nylle har prytt varenda tidning dom senaste dagarna och på Twitter har näthatet "pre 110722" gjort comeback. Där haglar skällsorden och även på Socialdemokraternas egna Facebook-sidor skriker olika partimedlemmar och sympatisrörer ut sitt hat mot partiledaren. Drevet går, hatet återkommer.

Jag är imponerad av att Juholt orkar stå så stadigt i debatten som han gör. Han orkar till och med skämta lite om att Reinfeldt kan få Göran Perssons telefonnummer eftersom Reinfeldt envisas med att opponera på regeringen anno 2006 istället för att tala om Sveriges framtid och vad som behövs här och nu. Men visst märks det, kan jag som lekman tycka, att Juholt är påverkad. Han är inte riktigt lika glödhet som han brukar vara, han läste nog lite mer från manus än brukligt och han var inte riktigt lika vass i svängarna som man är van att se honom. Fast det är ytterst marginellt och jag kan helt klart övertolka.

Frågan är nu vad som kommer hända. Peter Johansson uppmärksammade oss på en intressant artikel i Sydsvenskan idag. Sydsvenskan, som verkar hålla huvudet kallt för en gång skull, har dels en ganska bra ledarartikel, dels en nyhetsartikel som påvisar att det verkligen inte är sådär svart eller vitt som många vill göra sken av. Och det gör allt näthat från såväl borgare som partimedlemmar än mer prekärt. En massa folk "vet" men riksdagens förvaltning verkar knappt själv veta. Dom har inte ens haft några krav på Juholt och dom hänvisar till praxis.

Men det skiter förstås många i. Dom har skapat sig en uppfattning utifrån Aftonbladets hetsjakt och att ompröva den åsikten verkar som förgjort. Det är ingen liten uppförsbacke vi är inne i just nu. Var det här ska sluta är mycket svårt att säga och även om jag inte håller med Göran Dahlström fullt ut så är jag överens med honom om att läget är mycket allvarligt för partiet.

Kanske är det läge att sammankalla förtroenderådet i förtid?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar