måndag 3 oktober 2011

Jag hade varit mer orolig om dom hade hållit tyst

Man kan egentligen bara skratta åt det hela. Först klagar alla på att dom ställs inför "fullbordat faktum" när vi valde partiledare. Sen när Håkan Juholt och Tommy Waidelich lyfter en budgetdiskussion på riksdagsgruppen och det blir stora diskussioner så tycker en del att folk borde hålla tyst. Det känns lite som att äta kakan och ha den kvar.

Jag har hört historier om hur det varit förr om åren i riksdagsgruppen. Om man överdriver det hela lite så ska det tydligen ha varit som så att du först satt en mandatperiod och lyssnade. Under andra mandatperioden kunde du börja ställa frågor. Och sen eventuellt under din tredje mandatperiod fick du börja ha åsikter och synpunkter. Nu är detta som sagt överdrivet men bara det faktum att folk som befunnit sig i riksdagen berättar dessa historier bör ju innebära att det ligger ett korn av sanning i det hela. Och då har jag mycket hellre en riksdagsgrupp som för ett jäkla liv och är delaktiga i debatten än att det sitter över 100 personer och biter på naglarna bara för man inte vill göra sig obekväm.

I skenet av den diskussion som var för någon vecka sedan, om riksdagens storlek och ledamöternas aktivitet, är det väl ett tydligt bevis för att alla i riksdagen faktiskt gör något vettigt. Det är en nidbild att våra (nu talar jag om Socialdemokraterna eftersom det är dom jag känner till) riksdagsledamöter bara sitter av tiden och tjänar pengar. Dom sliter häcken av sig och har ett fullspäckat schema. Och nu har dom dessutom en väldig massa åsikter helt öppet också. Lyssnar man på Håkan Juholt, istället för på Mats Knutsson, så verkar det vara precis det här han har varit ute efter. Det är en nystart helt enkelt och den gäller alla, även riksdagsgruppen.

Att man sen inte hör något från dom andra partiernas riksdagsgrupper kan ju betyda att det ligger något i hela diskussionen om att en massa riksdagsledamöter bara sitter av tiden. Eller så är det så att det finns gott om auktoritär partikultur runt om i landet men hör och häpna, det är i så fall inte sossarna som står för den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar