måndag 31 oktober 2011

"In Time" - en film om renodlad kapitalism

I helgen var jag på bio och såg "In Time" med Justin Timberlake i huvudrollen. Det var en riktigt bra film som jag varmt rekommenderar alla att gå och se. Dels var Justin Timberlake riktigt bra i rollen som Will Salas, dels var filmens handling och budskap helt fantastisk.

Filmen målar upp en framtid där världen är indelad i sektorer. Dessa sektorer har olika prisnivåer och invånarna speglar rikedomen och fattigdomen i sektorn. Skillnaden gentemot andra filmer av denna typ är att pengarna är ersatta av tid. Människan är nämligen genetiskt modifierad att sluta åldras den dag man fyller 25 år och därefter börjar en klocka ticka. När denna klocka når noll dör man. Allting kostar tid, en kopp kaffe kostar t ex tre minuter och man får ett antal timmar betalt för sitt arbete. Man kan även ge och ta tid från andra.

"Twisten" i filmen är att priserna hela tiden höjs för att reglera befolkningen. Några tjänar tid på andras bekostnad och ett fåtal kan leva för evigt medan andra bara blir 25 år. Konflikten är uppenbar, systemet totalt. Filmen renodlar kapitalismen och påvisar med en enorm skärpa den konflikt som finns inbyggd i systemet. En ständigt ökad exploatering är nämligen kapitalismens förutsättning och nya områden måste hela tiden tillkomma om inte exploateringsgraden ska stiga i dom befintliga.

Om man väljer att se filmen med dessa glasögonen istället för att se den som en vanlig Hollywoodrulle så får filmen en enorm potential och tyngd. Den är utmärkt som diskussionsunderlag för t ex studiecirklar eller SSU-kurser. Se den!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar