söndag 9 oktober 2011

Historielöst att påstå att det är kört för Juholt

Politik handlar om förtroende. Snacka om att den klyschan har haglat dom senaste dagarna. Håkan Juholts klavertramp tas nu som intäkt, av allt för många, för att det är kört för S 2014. Där är till och med folk som ropat på hans avgång. TV4 var givetvis snabba med att göra en opinionsundersökning igår och fråga på det klassiska temat kring stort eller ganska stort förtroende. Resultatet, att 19 procent har stort eller ganska stort förtroende för Juholt, skiljer sig inte nämnvärt från den förtroendemätning som Demoskop gjort för någon vecka sedan. Där hade Juholt 22 procent mycket eller ganska stort förtroende. Med andra ord har Juholt tappat tre procentenheter av sitt förtroende. Det är EN procentenhet per negativ grej som kom i fredags. Är det att rasa? Är det då kört 2014? Är det tillräckligt för att ropa på avgång? Knappast.

Dessutom är det historielöst att gapa om att det här kommer skada Juholt på ett irreparabelt sätt. Den som tittar lite närmare på Demoskops mätning noterar att Anders Borg har störst förtroende av alla i den mätningen. Samme Anders Borg som helt medvetet köpte svart städhjälp för ett antal år sedan. Juholt har, enligt egen utsago, inte begått fel uppsåtligen. Anders Borg däremot var helt medveten om vad han sysslade med. Trots det har hade han 58 procent mycket eller ganska stort förtroende i Demoskops mätning.

Vad lär vi oss således av detta? Jo, att det här (stormen kring Juholt) syftar inte till rätt eller fel. Det här syftar till att angripa Juholt personligen och socialdemokratin politiskt. Det är ju knappast så att media, borgare och negativa sossar kommer att springa benen av sig för att påpeka att Juholt faktiskt, om det nu är som han själv säger, inte fuskade utan begick ett misstag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar