onsdag 19 oktober 2011

Ful retorik gynnar inte debatten

Det är märkligt. Att borgerliga politiker konsekvent använder sig av den mycket fula retoriken om att S skulle föra en oansvarig ekonomisk politik. Anklagelser om underfinansiering haglar och detta helt utan belägg. Egna tillkortakommanden väljer man dock att tala tyst om och i likhet med när Jan Björklund talar skolpolitik så är det alltid "bögarnas fel". Eget ansvar efter fem år vid makten vill aldrig kännas vid.

Vi ser det såväl på riksplanet som lokalt. I Helsingborg påstår borgarna att S-budgeten är underfinansierad trots att den budget som lades i våras var finansierad till sista krona. I Stockholm och riksdagen påstår borgarna samma sak trots att det förhåller sig på samma sätt där. Det är inget annat än fult och oärligt. Men som bekant är småmygel inget som stör våra borgerliga antagonister nämnvärt. Laissez-faire praktiseras inom mer än den ekonomiska politiken.

Noteras bör också att den borgerliga bilden av den förträffliga ekonomin inte stämmer överallt. I olika delar av det ekonomiska livet är där underskott, som t ex inom landstingssektorn. Sjukvården i det här landet blöder och det enda motmedlet är en kömiljard som man kan fuska sig till och avregleringar där offentligt ägda sjukhus och institutioner säljs till underpris. Att det offentliga gör dåliga affärer innebär ju bra affärer för den privata sfären och intresset ljuger som bekant aldrig.

Det vore intressant att få höra en borgerlighet som argumenterade på saklig grund mot infrastruktursatsningar, för nedskärningar i trygghetssystemen och för ökad ojämlikhet. Det är ju det som deras budget står för och inget annat. Men det gamla talespråket om att tomma tunnor skramlar mest stämmer dessvärre väl in på våra borgerliga antagonister till besvikelse för alla som önskar sig en saklig debatt.

Hör själv på Juholt och den tomma tunnan härunder:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar