fredag 14 oktober 2011

Förundersökningen mot Juholt är lite märklig

Nästan alla sossar, med väldigt få undantag, är på fötter. Inte i kampen mot orättvisorna, inte i kampen mot kapitalet, inte i kampen mot regering. Nä, alla är på fötter i kampen om den egna partiledarens vara eller icke vara. Det är lite tragikomiskt att partimedlemmar skriker sig hesa i klagokörer över detta när man i normalfallet mest hör nätrotarna, någon lustigkurre i S-föreningen och ett fåtal distriktsordföranden i olika debatter. Mobiliseringen är fantastisk, debatten bara tragisk.

Eftersom varenda talför sosse är igång och debatterar är där inte mycket man kan tillägga. Ungefär som med regeringens budgetpropp två veckor innan den släpptes. Allt är redan sagt, nu väntar vi på "dagen D". Vad den dagen innehåller vet inte jag.

Idag är väl på sätt och vis en sådan dag. Får Juholt stöd av ett enight VU är foten nedsatt och vi kan gå vidare. Skulle VU däremot inte vara enigt i sitt stöd lär tjäblet fortsätta ett bra tag till. Och även om det förstnämnda skulle göra sig gällande lär inte stormen lägga sig omedelbart. Tvärtom kan det vara bensin på den mediala brasan som skruvar upp tonläget ytterligare för att nå "the grande finale", en rubrik som lyder "Håkan Juholt avgår". Den våta drömmen för såväl Aftonbladet som Fredrik Reinfeldt.

Så varför skriver jag då detta inlägg? Vad är det jag vill säga? Egentligen ingenting. Men en sak kom jag att tänka på och det är tempot i den förundersökning som inletts mot Juholt. Om det nu är något man borde bli upprörd över så är det ju den särbehandling rättsväsendet medger denna process i förhållande till alla andra brott som begås i det här landet. Att ett brott anmäls på måndagen, förundersökning inleds på tisdagen, förhör hålls på torsdagen och åklagaren är redo att avge beslut på fredagen måste vara någon form av världsrekord för svenska rättsväsendets beredning av ett ärende. I jämförelse med långa telefonköer, poliser som inte rycker ut på nödsamtal och brott som preskriberas innan första förhör har hållits är hanteringen av Juholtaffären helt sensationellt effektiv.

Jag förstår att det finns ett allmänintresse av att det går fort och jag tycker givetvis det är bra att det går fort. Men man kan ju undra hur den där bedömningen görs av vad som ska gå fort eller inte. Kanske har man ansett Juholt som ung och därför går under lagen om särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare? Han är ju trots allt bara 49 år, rena ungdomen i många politiska sammanhang!

Media: DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, AB, AB, AB, Expressen, Expressen 

Bloggar: Peter 1 och 2, Martin, Roger, Helsingborgs KF-grupp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar