torsdag 6 oktober 2011

Dödshot mot radiopersonlighet verkar gå tyst förbi

Jag brukar av någon oförklarlig anledning vakna till Rix Morgon Zoo. Varför det har blivit just detta program är nog mer en slump än ett medvetet val. Mottagningen var helt enkelt bra på kanalen när jag flyttade till Helsingborg. Jag tycker inte programmet är speciellt bra men det är lite smålustigt ibland och det är främst låtvalen som sänker det hela. Att höra på Robyn, Pink och Chris Medina mer eller mindre varje morgon hela veckan är inte speciellt upplyftande i längden. Hur som helst, i morse när jag vakna var det däremot ganska intressant.

Programmet har en punkt som heter "Veckans utmaning" där den lite smårolige programledaren Ola Lustig får en utmaning av dom andra i studion. Denna vecka lät man dessutom lyssnarna avgöra vilken utmaning Ola skulle genomföra. Efter omröstning på hemsidan slutade det med att Ola skulle recitera bitar ur scientologernas bibel. Detta har lett till att Ola och en ytterligare medarbetare har blivit mordhotade och därför väljer Ola att inte genomföra utmaningen.

Extremister har alltså genom hot om dödligt våld hindrat en radiopersonlighet att uttrycka något som är helt lagenligt.

Ola uttryckte också att han inte tänker polisanmäla det hela eftersom "hoten ändå är anonyma" vilket jag tycker är mycket problematiskt. Givetvis är Ola och hans kollega helt fria att göra som dom vill och jag har full respekt för den rädsla och oro som dom känner men att inte polisanmäla det hela är i mina ögon helt fel signal att sända. Brott mot yttrandefriheten och därmed brott mot vår grundläggande demokrati är några av dom allvarligaste brott som kan begås. Fallet är mer eller mindre identiskt med Lars Vilks rondellhundar i själva brottskaraktären. Sen att Lars Vilks medvetet vill provocera med gamla nidbilder av en grupp människor som redan är starkt stigmatiserade är en annan femma. Ola skulle bara läsa rakt upp och ner vad det är som står i scientologernas bibel.

Frågan är också betydligt större än bara Ola och hans polisanmälan. Det här handlar om grova brott mot demokratin och jag hoppas innerligt att SÄPO och även justitieminister Beatrice Ask ser till att bevaka den här frågan. Och frågan är om inte en organisation som scientologerna ska likställas med annan organiserad brottslighet för det är precis vad det handlar om.

För den som undrar vad scientolog som Tom Cruise egentligen tror på finns här gott om material att förkovra sig i.

Noterbart är också att i princip ingen av dom stora nyhetsmedierna verkar ha snappat upp nyheten (det står inte i deras nyhetslöp eller på deras framsidor). Jag hoppas att det blir ändring på den saken snart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar