torsdag 20 oktober 2011

Det finns många skäl att lämna Moderaterna Anne-Marie

Anne-Marie Pålsson, fd riksdagsledamot för Moderaterna, står för dagens citat:

- Jag kan bara uppmana alla väljare att gå ur Moderaterna, tills dess att partiet har ändrat sig, och säga ”Vi godtar inte den här typen av slutenhet i de översta partiskikten”. -SvD

Citatet är hämtat ur en diskussion kring Moderaternas ovilja att redovisa sina partibidrag och deras ännu större ovilja att lagstifta om samma sak. Moderaterna skyr öppenheten och detta anser Pålsson vara skäl nog för moderata väljare att överge partiet. Jag delar Pålssons uppfattning om att det måste lagstiftas om frågan men jag tycker det är lite beklämmande att det är denna fråga som får Pålsson att lämna partiet. Rösta igenom sänkt och fördyrad A-kassa, rösta igenom att cancersjuka ska slängas ut ur sjukförsäkringen och rösta igenom bidrag ur statskassan till företagen har inte varit några problem för Pålsson.

Reinfeldt har inte heller han några problem med att rösta för dessa försämringar. Han anser till och med att försämringarna är till fördel för folk. Men vem vågar ifrågasätta Reinfeldts sanningar? Han har ju faktiskt åkt tunnelbana fler gånger än Håkan Juholt så förortsgrabben Reinfeldt vet allt vad han snackar om. Det hör man ju också när han berättar att familj och vänner kan hjälpa till när du inte är med i A-kassan och blir arbetslös.

Att bo hemma hos en polare i Hässelby som har en etta på 24 kvm2 är ju hur lätt som helst. Att morsan sätter in en tre-fyra tusen kronor på kontot varje månad till hyra och mat är ju inte heller det ett större problem. Dom pengarna finns ju. Folk har ju fått fyra jobbskatteavdrag.

Eller så är det så att Täbygrabben Reinfeldt inte har en j*vla aning om vad han snackar om. Att tycka att "svensken är just nu lat men vi ska minsann dra fram rätt värderingar" eller att "familjen tar hand om dig ekonomiskt när du är 37 år och har egna barn" är inget annat än dumkonservativt vansinne utan förankring i folks vardag. Reinfeldt resonerar precis på samma sätt som laissez-fairekapitalisterna på 1920-talet och att han står och babblar om "nya Moderaterna" är allt mer verklighetsfrånvänt.

För att ta ett väldigt konkret exempel på varför han har helt fel så kan jag nämna A-kassan. Reinfeldt påstår att folk frivilligt har lämnat A-kassan. Men jag har ett stort antal bekanta som inte är med i A-kassan av det enkla skälet att dom inte har råd för dom har för låga löner och för otrygga anställningar. Det handlar inte om att dom känner sig trygga, tvärtom. Dom önskade att dom var med men att betala höga avgifter när man är lågavlönad och timanställd inom t ex bemannings- eller restaurangbranschen är inget alternativ. Bor man dessutom i en hyreslägenhet i andra hand är det knappast så att man vågar avstå minsta lilla summa om man inte är helt säker på att man har råd med hyran varje månad. Så ser verkligheten ut för hundratusentals människor men det har Reinfeldt uppenbarligen ingen aning om. Eller så vet han mycket väl men skiter fullständigt i det. Jag tror det är en blandning.

En Täbygrabb som växt upp i MUF tillsammans med diverse friherrar och annan överklass kan aldrig, hur mycket tunnelbana han än har åkt, sätta sig in i hur det känns att tillhöra den under- och löntagarklass som finns i Sverige idag. Det är enkla och klara fakta precis som att jag aldrig kan sätta mig in i hur det är att växa upp med en räkmacka under fötterna. Teori och praktik, praktik och teori, enkel dialektik, Fredrik Reinfeldt har fel.Det om nåt är ett verkligt skäl att lämna Moderaterna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar