onsdag 19 oktober 2011

Den ekono(M)iska synen på mänskliga rättigheter

Den klassiska kommentaren i ett fall som Ganna brukar vara "vi kommenterar inte enskilda ärenden". Det kan synas kallt, det kan verkar fegt, men det är ofta klokt att undvika att en fråga börjar gälla enskilda individer. Som statsminister är det alltid svårt att göra ett fall rättvisa. Man måste hålla sig till gällande lagstiftning, man kan inte utöva ministerstyre och man ska inte lova något man inte kan hålla.

Fredrik Reinfeldt gör mer eller mindre tvärtom. Han kommenterar ett enskilt fall och även i denna kommentar får han in "tar ansvar". Att det är temat för tiden, likt "utanförskapet" var 2006 års tema, står smärtsamt klart. Att fylla ett ord med innehåll däremot är inte något som Moderaterna bemödar sig.

Istället väljer Fredrik Reinfeldt att göra en manöver som jag uppfattar som mycket osmaklig. Han ställer Ganna mot skolan, han ställer Ganna mot vården och han ställer Ganna mot omsorgen. Likt vilken sverigedemokrat som helst pekar han med hela handen på vilka områden han anser får ta stryk om vi väljer att stå upp för medmänsklighet och solidaritet. Att dessutom insinuera att horder av äldre, sjuka och svaga skulle ta sig till Sverige bara för att vi har en human och öppen inställning till gamla sjuka människor är osmakligt och mycket magstarkt.

Uttalandet sågas också fullt förståeligt av dom som begriper sig på saken lite bättre än många andra. Att mänskliga rättigheter inte kan ställas mot ekonomiska intressen borde för en som kallar sig demokrat vara självklart. Att lagstiftningen måste förändras är givet. Att Ganna måste få stanna är lika givet.

Min känsla för dagen är annars sammanfattad i min Facebook-uppdatering:

"Borgarna häcklar Håkan Juholt med idiotiska bildmontage och öknamn samtidigt som deras egen regering kastar ut dementa 91-åringar ur landet och cancersjuka ur sjukförsäkringen. Där politiken tar slut tar personstriderna vid eller hur var det talessättet löd?"

Media: AB 1,2,3,4,5  Svt 1,2 Dagens Arena 1

Bloggat: Martin 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar