onsdag 5 oktober 2011

Amatörmässigt eller skandal av Aktuellt? Välj själv.

Idag presenteras Socialdemokraternas skuggbudget men nuförtiden är det inte många nyheter som kommer dagen då motionen lämnas in. Allt är istället läckt sen tidigare och redan kvällen innan har media fått luntan det handlar om. Därför hade också Akutellt igår en liten genomgång av vad skuggbudgeten innehåller. Och vilken genomgång sen.

Hela presentationen inleds med att S höjer skatten. Därefter radas fem olika åtgärder upp, varav tre smälls upp på en Powerpoint (PP) i bakgrunden, som mer eller mindre kan definieras som skatte- eller kostnadshöjningar. Lustigt, eller hur man nu ska uttrycka det, är att alkoholskattehöjningen kommer först och är det som då borde tolkas som den största nyheten. En flaska vin blir 2-3 kr dyrare. Tydligen en stor grej enligt Love Benigh. Någon fördjupning av varför t ex den halverade arbetsgivaravgiften för unga ska slopas ges inte heller. Det hade räckt att säga "eftersom S inte anser att den haft någon effekt" för att trovärdigheten skulle ökat markant.

Därefter blir det en kort genomgång av vilka skattehöjningar som inte är med och sen hoppas det snabbt in på den interna diskussion som varit i S om budgeten. Som om en diskussion om ett förslag bland 130 riksdagsledamöter är något negativt. Den mynnar ut i att tre förslag läggs fram om förbättrad sjukförsäkring med 1,2 miljarder (notera att höjd alkoholskatt ger 1,4 miljarder), om höjt tak i A-kassan och om sänkt pensionärsskatt. När alla dessa förslag föredras är Benighs ansikte inzoomat och den PP som visar upp förändringarna syns inte under hela Benighs kommentar. Det är inte förrän inslaget är slut som man någon kort sekund ens märker att där varit en PP i bakgrunden och inte ens då får man se hela PP:n.

Nu till den så kallade poängen. Varför väljer Aktuellt att börja med att tala skattehöjningar istället för att prata om satsningarna som S gör på utbildning (t ex 57 000 nya utbildningsplatser), infrastruktur (t ex HH-förbindelsen) och på trygghetssystemen? Varför är 2-3 kronors kostnadsökning på en flaska vin den första förändring som Love Benigh till framhäva? Varför får man se en Powerpoint med alla skatte- och kostnadshöjningar men när det är dags för förbättringarna i sjukförsäkringen, A-kassan och pensionärsskatten så får man istället se Love Benighs välpolerade nylle?

Den stora frågan är egentligen, är detta inslag att anses som objektivt och sakligt? Fokuset på skatter är det inte mycket att säga om, sån är den mediala logiken, men att så tydligt visa upp dom "negativa" förändringarna men helt ignorera dom positiva, rent visuellt, är inte speciellt snyggt. Tiden som läggs på dom respektive områdena är också skrämmande ojämn.

Det är denna form av subtila signaler som skapar tankemönster och som präglar mycket av vardagsdialogen och det borde ett så pass professionellt program som Aktuellt vara medvetet om. Är dom inte medvetna om det är det riktigt dåligt, är dom däremot medvetna om det men gör det ändå är det skandal.


Beklagar att jag inte kunde bädda in klippet från Aktuellt i blogginlägget men ni hittar det under andra länken i första stycket. Av någon anledning har inte SVT bemödat sig att skapa en inbäddningskod för klippet än.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar