onsdag 7 september 2011

Stora stygga S stör Sjöstedt

Det kan inte vara lätt att vara vänsterpartist. Att harva runt 4 procent tär på vem som helst och att dessutom se socialdemokratin växa i mätning efter mätning kan knäcka den bäste. Jonas Sjöstedt som gör anspråk på att leda Vänsterpartiet härnäst har nu kommit på vad problemet är. Socialdemokratin snor deras rättmätiga väljare. Det är alltså socialdemokratins fel att Vänsterpartiet går kräftgång. Tro tusan att det är vårt fel. Det finns bara ett antal miljoner röstberättigade i det här landet och dom försöker alla politiska partiet vinna. När det ena partiet vinner så förlorar det andra.

I samma logik är det ju Moderaternas fel att Socialdemokraterna förlorat väljare i val efter val och det är ju så en demokrati fungerar. Eller Jonas Sjöstedt menar att väljarkakan ska delas upp efter planekonomisk modell så att alla får dom röster som dom har, egenbestämt, behov av? Det skulle kräva röstdeltagande på ett par hundra procent för att gå ihop rent matematiskt och såna röstsiffror har vi mest sett i gamla östeuropeiska länder.

Sen när det gäller dom tre områden som Sjöstedt målar upp som socialdemokratiskt stöldgods är han fel ut i två av fallen och snett på det även i det tredje. Det står klart och tydligt i det socialdemokratiska partiprogrammet att: "Full sysselsättning är ett socialt lika väl som ekonomiskt mål" (sid 26).
Vad gäller frågan om stridande trupper i Afghanistan är socialdemokratin på det klara med att dessa ska tas hem senast 2014. Att Carl Bildt inte klarar av att förbinda sig vid detta årtal är en annan femma. En femma som Sjöstedt tolkar som Fan läser bibeln.

På den tredje punkten, den om vinster i välfärden, har Sjöstedt visserligen rätt i att det senaste kongressbeslutet i frågan inte vill förbjuda vinster i välfärden. Dock är diskussionen inom socialdemokratin i full gång hur man ska förhålla sig till detta kongressbeslut och en revidering av beslutet är förmodligen inte långt borta. Om man dessutom snor Vänsterpartiets politik om man vill förbjuda vinster i välfärden så kvalificerar ju Jan Björklund och Folkpartiet in som vänsterparti också. Men inte ens den mest välvilliga tolkning i världen skulle kunna få till att Björkis skulle vara vänster.

Jonas Sjöstedt är enligt vänsterpartister en "valvinnare". Men ska man vinna val måste man ha en egen politik som håller för folkets prövning, inte gnälla på att andra har en politik som man själv skulle vilja föra. Gör om, gör rätt Sjöstedt annars kommer du inte långt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar