torsdag 29 september 2011

Region Skåne does it again. Men det är traditionernas fel!

Först ska man spara ett antal hundra miljoner genom att ta bort 500 personer på SUS, sen är man plötsligt av med en miljard kronor och nu får man revisionskritik för att man jagar statliga pengar istället för att ge vård efter behov. Majoriteten i Region Skåne har verkligen rivstartat mandatperioden och visar kanske inte riktigt på att orden från valrörelsen, om att det inte behövs några skattehöjningar, var sanningsenliga. Men vad gör det, man kan ju alltid skylla på "traditioner och strukturer". Vården är uppenbarligen ett ineffektivt och eftersatt område och syrrorna springer tydligen inte riktigt så fort som dom skulle kunna göra. Att det sen finns fysiska lagar som säger att en person inte kan vara på två platser samtidigt är inget hinder för Moderaterna och deras stödpartier.
Sen kan och bör man givetvis lyfta blicken lite. Det är inte enkom den regionala ledningens fel att vården ser ut som den gör. Göran Hägglund och hans alliansregering införde kömiljarden och är givetvis ansvarig för dom avarter som uppstår i dess spår. Det är ju inte bara maxlängder på köerna som systematiskt utnyttjas. Dubbel bokföring med två köer är också ett innovativt system som uppstått i entreprenörsandans spår men den smolken i bägaren spottas kvickt ut av klämkäcka sjukvårdspolitiker. Det är ju traditionernas fel!

(Att få höra en konservativ borgare vräka ur sig något sånt är ju bara det spektakulärt. I andra fall är ju traditioner det bästa vi har typ som kärnfamiljer och dylikt enligt samma politiker.)

Det tragiska i hela dramat är att den "vanliga" sjukvården inte är värst drabbat. Psykiatrin är rena mörkert och den borgerliga lekstugan med privata utförare och valfrihetsexperimentet för t ex schizofrenipatienter är horribelt. Fast det är föga förvånande. Just denna grupp är väl en av dom mest utsatta vi har i samhället och borgarna vet att det inte är en förlustfråga i en valrörelse att psykiatrin har havererat. Därför kan man följaktligen strunta i problemet. Något som med all tydlighet framkommer när man tar del av hur det hela fungerar såväl regionalt som nationellt. Noteras bör också att en av anledningarna till att köerna växer är att samhället blivit allt hårdare dom senaste fem åren. Undra om det kan hänga samman med att våra välfärdssystem slagits sönder under samma period.

Men vi har fått fyra jobbskatteavdrag och ett femte är på gång så fort MP eller SD är med på det. Och det är ju bra, kanske, inte...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar