fredag 23 september 2011

Opps, vi är av med en miljard.

En miljard. Så mycket pengar har någon upptäckt att det saknas i Region Skånes budget. Hur man bara sådär helt plötsligt kan upptäcka att en miljard är borta är för mig ett mysterium. Men det finns säkerligen en bra förklaring på det hela som ska bli intressant att höra.

Det ställer ju onekligen till lite problem när man saknar en miljard. Framförallt eftersom t ex sjukvården är underfinansierad på driftssidan redan idag och med en miljard mindre i den totala kassan lär ju inte mer pengar skjutas till. Tvärtom ska det nu till "rationaliseringar". Dvs syrrorna ska springa ännu fortare, läkarna ska prata ännu mindre med patienterna och fler viten ska utdömas pga platsbrist.

För mig är det märkligt att man i detta läge inte ens andas skattehöjningar när man sitter i majoritet. Vi i S gick till val på skattehöjningar i regionen men det skrattade borgarna åt. Det behövdes minsann inga skattehöjningar. Och även inom vårt eget parti finns det dom som dogmatiskt uttalar sig om att man inte kan vinna val på höjd skatt. Att vi sen gjorde precis det 2002 i regionen har många glömt och när man påminner dom om detta får man nån dåligt underbyggd klyscha om att "det politiska landskapet ser annorlunda ut nu".

Fast vad det är som är annorlunda med att sakna en miljard 2002 och att sakna en miljard 2011 kan man ju undra. Jag tror mycket väl att väljarna begriper att en verksamhet behöver pengar för att gå runt och om en verksamhet är skattefinansierad så får man ju höja skatten om inte pengarna finns. Eller vad är det vi ska avstå i sjukvården? Dyra mediciner har vi ju redan börjat dra in på. Är det hjärtoperationerna som står härnäst?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar