onsdag 14 september 2011

Never heard that one before...Flyktingflopp för regeringen

Då var det dags igen. Flopp nummer jättemycket bland regeringens satsningar. Flyktingar ska gå direkt in på arbetsförmedlingen när dom kommer till Sverige. Den största "integrationsreformen på 25 år" enligt Erik Ullenhag. Det blev inte alls som Ullenhag hade tänkt sig. Och inte undra på det. Borgarna har haft en tendens sen dom tillträdde 2007, eller kanske snarare en förmåga än en tendens, att sjösätta dåligt förankrade och utredda satsningar. Man har en ideologisk övertygelse och sen låter man den styra helt utan intryck från  remissinstanser, opposition eller omgivande samhälle i övrigt. Borgarna vet bäst helt enkelt och sen är det bra med det. Att dom gång efter annan måste backa från reformer eller göra genomgripande förändringar i grundförutsättningarna för sina egna reformer verkar inte göra någon i alliansledet klokare, tvärtom.

Förra mandatperioden satt man i majoritet, då kunde man arrogant strunta i allt vad kritik hette. Denna mandatperioden sitter man i en minoritetsregering, något som är mer regel än undantag för svenska regeringar, och därmed måste man anpassa sig efter den första statsmaktens ord. Riksdagen bestämmer, så enkelt är det. Därför kan man också undra varför utspelsmaskinen Alliansen AB fortsätter att slänga ur sig förslag som inte är förankrade i en riksdagsmajoritet. Kovändningar likt helgens U-sväng av Maria Larsson är ett mycket tydligt exempel på en regering som inte vill kännas vid det faktum att majoriteten av svenska folket inte står bakom dom.

När det sen gäller den reform som Ullenhag genomförde är ju inte tanken helt fel. Givetvis ska alla ha ett jobb. Problemet är att Ullenhag börjar i fel ände. För att arbetsförmedlingen ska kunna hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden måste det finnas jobb på samma marknad. Idag med över 7 procents arbetslöshet, mångdubbelt högre i just gruppen nyanlända, så är det inte konstigt att regeringens storsinta drömmar blir en koloss på lerfötter. I ljuset av att över 5 miljarder ska satsas på billigare krognotor så kan man ju undra om regeringen verkligen inser hur fel deras egen politik leder. I denna enorma summa skulle man lätt kunna skaka fram ett antal tusen jobb som skulle vara direkt anpassade till den gruppen man ville nå med sin "stora integrationsreform".

Men varför förändra något? Man har ju "vunnit" två val i rad på "sjösätt reform, gör om, gör fel, gör om, försök igen, tappa tålamodet, strunta i kritiken och stick huvudet i sanden"-politik. Borgarna vet ju ändå bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar