fredag 2 september 2011

Minknäringens ojämna kamp

Den svenska pälsnäringen har det inte lätt. Ideliga olagliga påhälsningar från organisationer och personer som inte drar sig för att bryta mot lagen, V och MP som vill förbjuda hela näringen av moraliska skäl och en regering som inte ställer några ordentliga krav eller följer upp dom krav som finns i tillräcklig utsträckning. Hur man orkar driva sitt företag vidare i detta klimat är för mig en gåta men inte desto mindre hedervärt för det.

Nu har Djurrättsalliansen återigen brutit sig in på privat egendom och filmat missförhållanden. Det är givetvis anmärkningsvärt med tanke på förra årets stora debatt kring hur näringen sköter sig. Att Djurrättsalliansen intar en extremposition och vill förbjuda hela verksamheten gör inte dom speciellt trovärdiga men att det finns problem i branschen, som i alla andra branscher, är självklart. Häri har regeringen ett stort ansvar genom sin direkt djurrättsfientliga inställning. Om det handlar om slentrianmässigt stöd till näringslivsidkare eller om det är ett olycksfall i skattesänkarracet kan vi låta vara osagt. Dom gör i alla fall pälsnäringen en stor björntjänst genom att inte satsa på djurskyddet. Detta eftersom varje gång ett missförhållande avslöjas i denna emotionellt laddade bransch så missgynnar det näringen.

Ett starkt djurskydd med noggrant genomförda inspektioner och strikta regler skulle med all säkerhet göra att förtroendet, och därmed stödet, för branschen skulle öka. Jag pratar med många människor som inte har principiella problem med pälsnäringen förutsatt att dom hade vetat att djuren sköts på ett bra sätt och avlivas på ett snabbt och humant sätt. I majoriteten av fallen är det också så det förhåller sig men det kommer aldrig fram. Framför allt är det svårt att veta att just mitt plagg kommer från djur som haft det bra. Här har pälsnäringen en stor uppgift framför sig att kanske bli ännu bättre med ursprungsmärkning av skinnen och slutprodukten.

Hur som helst är det anmärkningsvärt att en organisation som Djurrättsalliansen, som använder brottsliga metoder för att nå sina mål, får så mycket utrymme och media. Om andra organisationer skulle bryta sig in och olagligt genomföra aktioner mot näringsidkare skulle det förmodligen läggas betydligt mindre vikt vid "bevismaterialet", det skulle läggas än mer resurser från samhällets sida för att skydda verksamheterna och trovärdigheten i organisationens argumentation skulle vara noll. Så om pälsnäringen har en stor uppgift i att sköta sitt så har vi rättsamhälle en minst lika stor uppgift i att sköta vårt. Sen får man tycka vad man vill i sakfrågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar