onsdag 21 september 2011

Med risk för att inte vara politiskt korrekt.

Det här inlägget kan nog uppfattas av somliga som väldigt politiskt inkorrekt men det är en risk jag är villig att ta. Bakgrunden är att fem VVS-tekniker spenderat två dagar med att rädda en kattunge ur ett rör under en Ica-butik i Göteborg. Till sin hjälp hade dom bland annat kameror och hela arbetet leddes från en teknikerbuss. Ägaren till rören, det av kommunen ägda bolaget Göteborgslokaler, hade utfärdat order om att kattungen skulle räddas. Alternativet hade varit att spola rören med högtrycksspruta med risk för att kattungen skulle drunkna.

Jag tycker det är snudd på skandal att ett offentligt ägt bolag lägger tio dagsverken, och därtill dyra sådana, på att rädda en kattunge. En kattunge som ovan på allt verkar vara en vildkatt. Det finns alltså inte ens en gång en ägare till katten som kan stå för kalaset eller som kan skriva arga insändare om att kommunen eventuellt dränkt katten. Och det var inte heller någon raritet i form av någon utrotningshotad tigerunge som skulle vara avgörande för att rädda någon utrotningshotad art från inavel.

I skenet av att vi idag har enorm brist på personal inom såväl vården som omsorgen och skolan ställer jag mig frågande till vilka prioriteringar som gäller för våra gemensamma pengar. Är det verkligen en rimlig åtgärd, kostnad och prioritering att rädda en kattunge ur ett rör samtidigt som verksamheter som tar hand om våra äldre, sjuka och barn får vända på varje krona för att t ex kunna skicka alla ungar på simundervisning eller tvingas ta in frivilliga att utföra uppgifter som dom egentligen inte får lov att göra för att klara av frukostserveringen på vårdhemmet? Jag tycker inte det. Och argumentet om att det skulle vara olika budgetar som belastas håller inte i detta fallet. Bolaget är helägt av kommunen och kommunen kan plocka ut pengar genom utdelning bäst dom vill. Pengar som skulle kunna göra stor nytta någon annanstans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar