tisdag 6 september 2011

Lärarna är tydligen för dåliga eller vad menar Jan Björklund?

2,6 miljarder ska satsas på skolan. Regeringen, med minister Björklund i spetsen, vill göra nåt åt dom dåliga resultaten i matte. Det är ju bra. Men metoden kan ifrågasättas. Katederundervisning för lärarna som i sin tur ska ha katederundervisning för eleverna. Problemet, enligt Björkis, är alltså att ungarna räknar för mycket själva och får för lite korvstoppning från fronten samt att lärarna helt enkelt är för dåliga. Att problemet skulle vara att lärarna är för få i förhållande till eleverna verkar inte finnas på den borgerliga skolkartan. Att ungar räknar själv och får hjälp löpande under räknandet är alltså inget som är att rekommendera om man ska tro den store pedagogiske ledaren Björklund.

Hur effektiv katederundervisning kan vara har vi sett illustrerat i klassiska filmer som "Hets" och att en samlad pedagogivetenskap har massor av metoder där elevernas egen inlärning med löpande stöd av läraren framhålls är inget som påverkar pedagogigurun. Eller så är det helt enkelt något annat som ligger bakom Björklunds ställningstagande.

Det kan ju vara så att minskade intäkter till följd av åratal av skattesänkningar nu ställt frågan på sin spets. Skolans resultat faller men det finns inga pengar till löpande drift. Därmed måste Björklund hitta på engångssatsningar inom den befintliga verksamheten som kanske kan ge någon form av resultat men han har inte möjligheten att anställa fler lärare. Det eftersom hans regeringskollegor, det moderata skattsänkarparet Reinfeldt och Borg, vill sänka restaurangmomsen för att kanske skapa upp till 3 000 jobb. Om Björklund istället hade spanat över gärsgården hade han sett ett helt annat alternativ. Ett alternativ som hade kunnat erbjuda honom 10 000 nya lärare för samma pengar.

Sen är där en liten fråga som gnager i mitt huvud. Jag ringde Skolverket nu på lunchen för att få tag på någon som kunde svara på om Björklunds uttalande stämmer, att "de flesta mattelärarna är inte behöriga". Stämmer detta, och om det stämmer, gäller det för såväl friskolor som kommunala skolor? Jag har svårt att tro att det stämmer i fallet med kommunala skolor med tanke på den allmänna behörighetsgraden i dessa. Men om någon kan ge en referens som visar att mindre än 50 % av mattelärarna i kommunala skolor är behöriga så skulle jag bli väldigt glad (för referensen, inte det faktum att JB hade rätt, det vore bara tragiskt).

Dessutom kan man ju fråga sig varför inte Björklund har gjort något åt detta tidigare. Han har trots allt haft makten i fem år och det innebär att dom lärarstudenter som tog examen i våras bär Björklunds signum. Under samma period utbildades t ex ett antal tusen extra poliser. Bara som lite kuriosa kring vad statsmakterna kan göra för att öka på en yrkeskår.

Mer om regeringens skattesänkningar eller inte skattesänkningar har Martin. Jämlikhetsanden spinner vidare på tankar från igår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar