torsdag 1 september 2011

Kommer Centern att avLööfas från riksdagens stamträd?

Annie Lööf, Centerpartiets nästa partiledare, får genomgå sedvanlig granskning. Och i denna hittas en lägenhetsaffär. Något som fällde Laila Freivalds och som inte rörde Ulf Kristersson i ryggen blir nu Lööfs huvudbry innan hon ens tillträtt. Men jag tror att det blir som med Kristersson, en storm i ett vattenglas, Annie lever ju bara som hon lär. Att skatteplanera för att maximera sin egen vinning och undvika att betala till den gemensamma skattkistan är fint i borgerliga kretsar. Därför bryr sig ingen hur mycket bloggosfären än gormar och skriker om saken.

Att Lööf är borgare råder dessutom föga tvivel om. I gårdagens Aktuellt bekräftades bara den bild som t ex AiP har gett i sitt senaste nummer. Den av en nyliberal som insett att hon inte kommer någon vart med dogmatism och nu plötsligt blivit pragmatiker på "gamla" dar. Lars Ohly försökte göra samma sak, att avsvära sig gamla ställningstaganden, men det gick ju sådär. I fallet med Annie Lööf verkar det dock inte vara några problem. Det är skillnad på folk och folk. 

I likhet med andra gamla goda nyliberaler, som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, viftar Lööf bort idéer om total avreglering av alkoholmonopolet, utförsäljning av mer eller mindre alla statliga bolag och platt skatt. Dessutom drar hon till med att vifta bort sitt positiva ställningstagande för utbyggd kärnkraft. Ett ställningstagande som hon ovan på allt intog för mindre än ett år sen. Man kan ju undra hur Lööf ställer sig till Anders Borgs gamla paradåsikt om privat äganderätt till atomvapen, egentligen.

Mandatet som Lööf får av partiet är, om man ska tolka saken, att profilera partiet. Men jag har svårt att se att Lööf, förutom pga sin egen personliga karaktär, skulle lyckas med detta. Hon kan säkerligen locka till sig vissa grupper som finner det tilltalande att hon är ung, kvinna och lite klämkäck likt Maud. Men rent politiskt kommer hon inte bidra med något nytt för Centerpartiet. Det är den politik som Lööf företräder som har lett Centern dit dom är idag, som ett krisparti kring 4 %.

Skånskan ledarskribent Lars J Eriksson är inne på rätt spår tror jag.  Den nyliberala flygeln är full i svensk politik och framför allt talat tiden starkt emot den medicin som nyliberalerna har tryckt ner i halsen på världen sen mitten av 70-talet. För att Centerpartiet ska blomstra igen måste dom gå in i den mittenposition som man traditionellt haft. En omläggning är nog nödvändig för att inte den nya partiledaren ska bli ett avLööfningsmedel för Centerpartiet.


                                        En möjlig framtid för Centerpartiet?
                                               Foto: brightkite.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar