måndag 19 september 2011

Hör och häpna, jag försvarar Sarah Palin

Sarah Palin är som väldigt många andra. Hon har nämligen brutit mot lagen och sysslat med moraliska tveksamheter. I alla fall om man ska tro Joe McGinniss. Om det hela är sant eller inte kan man ju diskutera. Jag bryr mig faktiskt inte så mycket och domedagsprofetierna om att Palin nu är ute ur presidentracet är nog betydligt överdrivna. Att ha rökte på och snortat kokain är knappast något hinder för att bli president i USA. Det räcker bara att gå så långt som till George W. Bush för att hitta en fd haschrökande president. Och att hålla till i moraliska gråzoner är kanske det som mest kännetecknar en amerikansk president. Kvinnoaffärer av typen Bill Clintons ovala rummet eller John F. Kennedys playboyfasoner har knappast varit ett "problem" för att sitta på ämbetet. Sen är ju knappast kvinnoaffärer det största moraliska debakel som en amerikansk president gett sig in på.

Med detta sagt kan man ju undra varför jag då drar upp det här. Jo, det är av det enkla skälet att tidigare snedsteg och misstag i livet alltid läggs fram som att ridån går ner för folks deltagande i det politiska livet. Jag tycker nämligen det är helt åt helsike. Visst, det finns brott som mer eller mindre kan diskvalificera en från att kunna kandidera till vissa poster. Men med tanke på att en sån som Carl Bildt kan sitta i regeringen, trots att det pågår folkrättsutredningar mot ett bolag där Bildt satt i styrelsen under den för utredningen aktuella perioden, så ska det väldigt mycket till för att man ska diskas. Det finns ju andra exempel, t ex Tobias Billström och TV-licensen, på där någon medvetet struntat i regler under lång tid och ändå accepteras som företrädare för vårt land.

Så även om det bär mig emot att ta Sarah Palin i försvar så tycker jag inte hon kan diskvalificeras på dels så lösa grunder som dom nu framförda, dels är det inte folkmord hon har ägnat sig åt. Och alla är oskyldiga tills dom faller samt den som avtjänat sitt straff har också sonat sitt brott. I alla fall tycker jag det.


Johan Westerholm och Martin Moberg skriver om att Håkan Juholt ska vara sig själv och inte härma Reinfeldt. Peter Andersson har fått bekräftat vad många av oss haft på känn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar