lördag 24 september 2011

Dogmatiskt av Centerpartiet

Centerpartiet är av fullt förklarliga skäl helgens parti i svensk politik. Inte för att dom på något sätt sticker ut eller kommer med några nya idéer men har man stämma och dessutom byter partiledare så blir man ju per automatik "center of attention". Något som dock verkar ha gått många media förbi, eller så tycker man inte det är någon nyhet, är det faktum att Centerpartiet har antagit ett nytt välfärdsprogram. Nu när jag skriver det förstår jag egentligen varför det inte är någon nyhet, vadå Centerpartiet och välfärd liksom?

Men hur som helst, ett program har dom antagit och SVT Text uppmärksammade mig på att detta program innehåller ett mål om att minst hälften av alla vårdtjänster ska utföras av privata aktörer. Detta fick mig att reagera. Hur kan man sätta upp ett absolut mått på hur många utförare som ska finnas och vilken typ av utförare det ska vara om man är för att dom så kallade fria marknadskrafterna ska få bestämma? Och varför är just 50 procent den magiska gränsen som ska uppnås? Vilka empiriska belägg lutar man sig på när man drar till med en sådan siffra?

På Centerpartiets hemsida talas det om att kvalitén och innovationskraften skulle öka bara för att det var privata utförare. SNS var tydliga med att det inte fanns något som stödjer den tesen häromveckan men det verkar ha gått Centerpartiet förbi. Eller rättare sagt, det skiter Centerpartiet i. För det handlar nämligen inte om vetenskap eller empiri. Det handlar om ideologi och om ett ställningstagande för kapitalkrafternas fria härjande på välfärdsområdet och det handlar om att göra dig och mig till kunder på en marknad i alla lägen. Sen ska det enligt Centerpartiet inte spela någon roll om det är mjölk jag ska köpa eller om det är en hjärtoperation jag behöver. Det är dogmatism och inget annat och det är en stark indikation på att Centerpartiet tänker fortsätta sin nyliberala bana. Något som är mycket beklagligt för den svenska politiken och i slutänden den svenska modellen.

Upptäckte att bland annat Peter och Peter hade skrivit om det hela också. Och Martin och Roger också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar