fredag 16 september 2011

Den danska socialdemokratins seger och "problemet"

Sådär ja, fyra av fem fixade. Nu är det bara Sverige kvar sen är högerregeringarna bortstädade för den här gången i Norden. Den danska vänsterns seger igår är historisk på många sätt. Danmark får sin första kvinnliga statsminister, SF kommer ingå i en regering och DF trycks tillbaka efter tio års besudlande av den danska politiken. Ett stort grattis till Helle Thorning-Schmidt (HTS) är väl på sin plats.

Svenska experter och tyckare uttalar sig nu vitt och brett om den danska framtiden och alla verkar vara överens om att HTS har ett tufft jobb framför sig. Och visst har hon det. Men om oron ligger i att regeringsplanerna ska fallera pga invandringspolitiken så skulle jag vilja göra en helt lekmannamässig tolkning av det hela.

Om danska socialdemokrater verkligen är socialdemokrater så kommer invandringspolitiken vara det minsta problemet att komma överens om med Enhetslistan och Radikale Venstre. Jag har skrivit om detta tidigare och jag hoppas innerligt att dansk socialdemokrati medvetet valde att inte göra storkonflikt kring invandringen för att istället få debatten att handla om ekonomi. Socialdemokraterna har här en lysande "reträttväg" från sina närmast dogmatiska uttalanden om lagstiftningen i invandringsfrågan. Genom långtgående kompromisser på området kan man göra såväl sig själv som Danmark en stor tjänst.

Tiden får utvisa var det hela tar vägen. Det är också talande att dom två partier som varit mest kritiska till den förda politiken är dom som går starkast fram. Här har Socialdemokraterna allt att vinna, precis som Danmark.

Alla skriver om det hela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar