onsdag 14 september 2011

Den danska socialdemokratin måste upp till bevis kring invandringen

Morgondagens danska val till Folketinget är givetvis en av dagens stora snackisar i såväl media som bloggosfären. Att det förmodligen blir en seger för vänstern är dom flesta tämligen överens om. Jag såg ett inslag på dansk TV igår där en oddssättare från något spelbolag satte sannolikheten till 76 procent för att den röda sidan vinner. Hur mycket det ligger i den uppskattningen kan man givetvis diskutera men det ser onekligen bra ut för vänstern och att Helle Thorning-Schmidt ska bli Danmarks första kvinnliga statsminister känns väldigt nära just nu.

En socialdemokratiskt ledd regering skulle givetvis vara av stor betydelse för såväl den danska utvecklingen som för den nordiska och europeiska. Socialdemokratin skulle då sitta i regeringsställning i Norge, Danmark, Finland och på Island. Endast i Sverige skulle högern ha ensamt grepp om regeringsmakten och det i en mycket svag minoritetsställning. Även i Tyskland är socialdemokratin på frammarsch och det är inte långt till paralleller till början av förra seklet då stora kriser ledde fram till en storhetstid för socialdemokratin framförallt i Norden.

Det enda orosmolnet som tornar upp sig på horisonten är dom signaler som Thorning-Schmidt sänder ut angående invandringspolitiken. I dagens HD* är där en stor artikel om Thorning-Schmidt och socialdemokratins syn på den debatt som präglat Danmark under det senaste decenniet. Thorning-Schmidt ger där uttryck för att hon tycker den hårdföra linjen i bland annat asylpolitiken ska ligga fast och att inga lagar behöver rivas upp. Om detta endast är valtaktiska hänsyn eller om det är faktiska åsikter bland danska socialdemokrater kan jag inte uttala mig om. Det enda jag kan uttala mig om är att jag anser det horribelt vilket som och det visar på hur lågt den danska socialdemokratin har sjunkit i sin kamp mot dom främlingsfientliga krafterna i landet.

Danskt Folkeparti har drivit den danska staten framför sig och infört lagar som är rasdiskriminerande tillsammans med dom övriga högerpartierna och att inte Socialdemokraterna tar direkt avstånd från denna politik är för mig helt obegripligt och djupt beklagligt. Man kan ju bara hoppas att dom i regeringsställning börja vända skutan på rätt håll. Något som jag ser som den enda möjligheten för dansk socialdemokrati att återta sin heder på detta område.


*Dessvärre har jag inte hittat någon version på nätet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar