måndag 5 september 2011

Är det verkligen sänkt skatt vi ska driva?

Pensionärerna får ingen sänkt skatt i höstens budgetproposition. Billigare krognota prioriteras från Moderaterna och då får KD stå med mössan i hand. Vad KD egentligen får ut av att sitta i alliansregeringen kan man ju undra. Visst, ministerposter är ju häftigt, men har man inget inflytande på politiken kan det ju nästan kvitta. Fast vi har ju sett vad lite maktpositioner kan göra för ett partis hållning till regeringsfrågor. Kolla på MP i Skåne t ex. Två rådsposter sen var det problemet löst.

Nu faller det sig dock så att Socialdemokraterna vill sänka pensionärsskatten. Om det är bra eller inte vet jag inte. Jag är tveksam till om det reformutrymme som finns ska användas till att sänka skatter. Detta eftersom investeringsbehoven i det här landet är enorma och varje gång vi väljer att lägga pengar på diverse skattesänkningar så kasar vi längre bak i det internationella konkurrensfältet. När dessutom sjukvården havererar för att det inte finns pengar och personalen i offentlig sektor går på knäna kan man ju undra om det är rätt att minska inkomsterna för den gemensamma sektorn. 3 000 mycket osäkra jobb i restaurangbranschen skulle med samma pengar kunna bli över 10 000 stensäkra jobb i offentlig sektor. Snacka om arbetslinjen.

Ska man dessutom vara riktigt krass kan man nästan tycka att just pensionärsskatten kan ligga kvar där den är just nu. Frågan var uppe i valrörelsen, det rödgröna alternativet drev starkt på för att ta bort klyftan mellan löntagarna och pensionärerna, men pensionärerna svek det rödgröna alternativet och röstade till stor del borgerligt. Tror dom verkligen på 68:an att pensionärerna kommer att svänga nu? Det bästa vi kan göra är att satsa på att stärka välfärden för att skapa jobb och ökad tillväxt. Då skulle även pensionärerna gynnas genom höjda pensioner, minskade kostnader och vi skulle bygga oss starka inför framtiden. Men hela det där är en hypotetisk diskussion, SD kommer inte att fälla regeringen och därmed får vi sänkt krogmoms istället för sänkt pensionärsskatt. Goddag yxskaft KD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar