torsdag 8 september 2011

Anders Borgs expertis kan vara direkt farlig för Sverige

Igår fick Anders Borg agera ekonomipolitisk expert i Aktuellt. Tre olika ämnen avhandlades i rask takt. Det var datorhandel på börsen, räntor som ligger stilla och Eurokrisens "neverending story". Till synes utan mothugg stod Borg och sa blaha blaha om att andra är oansvariga, han själv tar ansvar och med djupa väck i pannan berätta han hur osäkert allt är. Nu gäller det med andra ord att surra sig vid masten på den moderata skutan och hoppas på att båten inte sjunker. Men dessvärre riskerar den att göra det eftersom regeringen försitter varenda chans till att förstärka och förbättra Sveriges möjligheter till att gå stärkta ur den kris som nu råder.

Per Lindvall skriver mycket klokt på E24 om varför regeringens politik är direkt skadlig för svensk ekonomi. Den rådande trenden bland Europas högerregeringar är att spara sig ur krisen. Alla ska dra ner på tempot i sina ekonomier, även länder med stark ekonomi, och det innebär att hela tillväxten bromsas upp onödigt mycket. Sverige, som har en mycket bra position för att göra investeringar, har dom ekonomiska musklerna för att driva på tillväxten i vårt närområde men med nuvarande regering händer föga av denna typ av åtgärder. Att dessutom ställa in ekonomin på sparlåga i ett läge med upp mot 8 procents arbetslöshet är direkt farligt.

Borg tar ansvar för att det inte står en röd siffra längst ner i kolumnen på statsbudgeten. Därutöver är det slut på ansvar. Ansvaret för att skolorna har tillräckligt många lärare, ansvaret för att tågen går i tid, ansvaret för att vårdboendet har tillräckligt med personal och ansvaret för att ställa om Sverige till ett hållbart samhälle överlämnar han till någon annan. Frågan är bara vem? I den nuvarande regeringen finns det ingen som tar upp stafettpinnen i alla fall.

Martin om Expressens ledarsida. Peter Andersson om MP och M. Peter Johansson följer upp gårdagens vetenskapschock mot högern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar