torsdag 4 augusti 2011

Velar Håkan Juholt och i så fall är han svaret skyldig

Jag hade hört något om det i förbifarten men jag uppfattade det inte som riktigt allvarligt. Att S nu plötsligt skulle ha öppnat dörren för ett femte jobbskatteavdrag. Men så igår läste jag i en i övrigt bra artikel i Sydsvenskan, med anledning av att Håkan Juholt besökte Skåne, att Juholt verkligen verkar ha öppnat dörren på glänt i frågan. Det är väldigt överraskande och beklagligt för mig. Detta av flera skäl:

1. Jobbskatteavdragen har haft väldigt liten effekt på sysselsättningen och den effekt som ändå har funnits har kommit med det första och eventuellt det andra avdraget. För varje avdrag som görs minskar den eventuella och potentiella effekten av skattesänkningen vilket gör att ett fjärde, femte eller tolfte steg är dyrt och meningslöst. I detta är såväl TCO som Lars Calmfors och EU-kommissionen överens.

2. Det finns enorma behov av investeringar i vårt land. Investeringar som endast kan göras av det offentliga förutsatt att vi vill fortsätta att ha ett land som är tillgängligt för alla och där inte den nationella kakan delas upp mellan privata storbolag. Håkan Juholt har själv fört in begreppet "social investeringspolitik" och jag har svårt att se att han syftat på bättre sociala upphandlingar eller mer privatinvesteringar. Om så är fallet har han fört oss bakom ljuset sen första stund och det vore en praktskandal om inte "social investeringspolitik" ska tolkas som ökade offentliga investeringar för det gemensamt bästa.

3. S har varit emot vartenda jobbskatteavdrag som föreslagit men i alla fall tre av fyra har man sedan "accepterat". Att det blivit så har berott på många saker bland annat rent taktiska dispositioner inför valrörelsen, praktiska problem med att dra tillbaka enorma skattesänkningar på ett smidigt sätt och även det faktum att vissa delar av vårt parti säkerligen inte ser jobbskatteavdragen som problematiska. Att dom delarna sen inspirerats av folk som Niklas Nordström kan vi ju lämna därhän men faktum kvarstår. Det finns många åsikter i vårt parti men i frågan om jobbskatteavdragen, som ändå är en enorm fråga pga storleken på beloppen som det handlar om, har partiet inte varit speciell konsekvent vilket skapar både problem och störningar.

4. Hur i hela friden vill Håkan Juholt att vanliga partimedlemmar ska förstå och kunna kommunicera det budskap som partistyrelsen och framförallt VU och riksdagsgruppen vill förmedla? Under hela våren har alla snackat sig varma om att Håkan Juholt står för något annat än Mona Sahlin, att Tommy Waidelich är helt annorlunda än Thomas Östros, och så velar man på samma sätt och så öppnar man samma dörrar på glänt som dessa två gjorde. För partiarbetaren längst ut i organisationen som ska ta snacket med folket på gatan är det helt omöjligt att ena veckan tala sig varm om att vi nu är påväg till en mer klassisk socialdemokratisk politik och sen nästa vecka så köper vi borgarnas största skattesänkarprojekt någonsin.

Så för att sammanfatta. Rent ekonomiskt, rent ideologiskt, rent taktiskt och rent partipolitiskt praktiskt kan inte partiet acceptera ett ytterligare jobbskatteavdrag. Jag hoppas innerligt att Håkan Juholt känner och förstår detta. Jag tror till och med att han gör det och jag skulle bli mycket ledsen om det visar sig att jag har fel. Om så är fallet är det Håkan Juholt och Tommy Waidelich som är svaret skyldiga hur vi ska förklara det hela ute på gatan. Och dessutom kommer Håkan Juholt få samma stämpel i denna frågan som i Libyenfrågan. Som en vel-Pelle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar