tisdag 30 augusti 2011

Tramsigt intressant

Idag skriver Emanuel Karlsten i DN om att tramset är en viktig del av våra sociala relationer. Som sociolog tycker jag givetvis att detta är en mycket rolig liten text som sätter fingret på många matnyttiga saker. Jag skulle dessutom vilja spinna vidare på just tramset som en viktig faktor i sociala nätverksbyggen.

Det talas ju ofta om "bastuklubbar" och andra suspekta sällskap där beslut fattas bakom stängda dörrar. Jag har ju som politiskt aktiv haft förmånen (om det nu är en förmån) att få vara med i sammanhang där beslut har fattats i väldigt informella sammanhang. Och i dessa sammanhang är just tramset och "tjabbet" en stor del av poängen. Man skojar, skrattar och driver med allt och alla och rätt som det är kommer en fråga upp där någon föreslår en sak som alla sen glatt instämmer i att "jaja, så gör vi". Det är fascinerande hur det går till. Att det är fullständigt odemokratiskt är en annan faktor som måste vägas in.

Men just vägen in i många sociala sammanhang går genom trams och humor. Den som vågar släppa lite på fasaden utan att för den sakens skull stå med brallorna nere har en enorm fördel. Att bli utmålad som "tråkig" är rent livsfarligt politiskt sett. Men som sagt, farorna för den demokratiska processen är alltid närvarande när det tramsas för mycket, precis som att tramset är avgörande för den demokratiska processen som Karlsten påpekar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar