onsdag 31 augusti 2011

Ska jag betala för din egoism?

Osunt leverne är dyrt för såväl individen som samhället. Den totala kostnaden inklusive olyckor är 120 miljarder kr årligen och man kan ju fråga sig hur det i ljuset av detta är rationellt med en momssänkning på krogen. Vi vet att prisfrågan är avgörande när folk konsumerar och genom att sänka priset på något borde man logiskt sätt också öka konsumtionen. Annars är ju momssänkningen ett stort slag i luften. Sen att där dessutom ligger en bakomliggande tanke om öka överföring av kapital till ägarna är en annan femma.

Men åter till det osunda levernet. Jag har inga problem med att vara solidarisk. Skulle jag haft det vore det konstigt att jag var sosse. Däremot har jag problem med att någon beter sig idiotiskt och egoistiskt och sen begär att jag ska dela smällen. Detta gäller framför allt när normalt funtade människor röker, dricker och äter fet mat. Jag kan förstå att det finns bakomliggande genetisk och sociala faktorer som gör att människor hamnar i missbruk eller dåliga levnadsvanor men att vi som samhälle då underlåter att använda ekonomiska styrmedel för att reglera denna typ av konsumtion är förkastligt. I Norge kostar ett paket cigaretter eller en öl på krogen dubbelt så mycket som här i Sverige. Visst, löneläget är annorlunda, men det är en bisak i sammanhanget. Poängen är att det inte finns några hinder för att ta mer betalt för alkohol, cigg eller dålig mat. Det är politisk vilja det handlar om och inget annat.

Ett riktigt dåligt motargument som man allt som oftast hör när man talar om att öka kostnaden för framför allt alkohol och cigaretter är att då skulle den illegala handeln öka. Och visst skulle den i viss mån göra det. Men det är ju inte ett argument mot att genomföra reformer, som främjar samhällsutvecklingen, att folk väljer att bryta mot lagen. Problemet då är ju att folk struntar i lagen, inte reformen. Logiken haltar lika mycket som när RUT-avdraget införs som argument för att göra svarta jobb vita.

Statens kostnader för alkohol, cigaretter och fet mat borde rimligtvis täckas av intäkterna från dom samma. För det känns lite märkligt att jag som nykterist och ickerökare som tränar 3-4 ggr i veckan och undviker allt för mycket fet mat ska bära kostnader för någon som väljer att köra på som om där inte var en morgondag bara för att tillgången på eländet inte är begränsad. Det finns nämligen allt för många andra områden där vår solidaritet verkligen behövs.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar