söndag 28 augusti 2011

Och Anders Borg får leka expert igen

Anders Borg påstås "ryta" till mot Swedbank. Han gör en helt meningslös utsaga om att Swedbank inte borde göra så stora aktieutdelningar och givetvis slås detta upp som en nyhet. Varför det är en nyhet kan man undra, Anders Borg har en åsikt helt utan substans eller värde och Swedbank skiter fullständigt i vad Borg tycker. Det är precis samma sak som när Borg stod och gormade om vargar på EU-möten för nåt år sen.

Men i media framställs det som någon slags expertis när Borg, och även Reinfeldt, uttalar sig. Självklara utsagor om ansvar haglar från dessa båda herrar och något större ifrågasättande från en granskande journalistkår finns i mina ögon inte.

Det i sig är märkligt. En statsbudget handlar inte bara om att få ett plustecken på sista raden. Det handlar om att fördela pengarna så att dom gör mest nytta. Vad nyttan sedan är råder det olika åsikter om men att barnfattigdomen sprider sig och arbetslösheten biter sig kvar är i mina ögon inte nyttigt.

"Dom har skött ekonomin bra" är påståendet som folk lutar sig mot när dom tycker att ovan nämnda herrar har skött sig. Men om du hade skött din hushållsbudget på samma sätt, ungarna hade haft slitna och trasiga kläder, frugan sliter för att få ett jobb och om bilen din står på uppfarten till ditt slitna hus utan att kunna köras för du inte har råd att laga den. Hade du då tyckt att ekonomin var bra bara för att det inte står en röd siffra längst ner i kolumnen? Jag tror inte det.

Ändå har folk förtroende för Reinfeldt och Borg. Intressant i det hela är hur det kommer sig att Anders Borg blivit en så självskriven expert på allting med ekonomi. Forskningen håller nämligen inte med honom och hans egna studiemeriter är ju knappast tillräckliga för att deterministiskt peka ut någon riktning varken framåt eller bakåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar