Det så kallade näthatet har kommit upp på tapeten i kölvattnet av sommaren tragiska händelser i Norge. Allt fler journalister, bloggare och tyckare har börjat inse att det debattklimat (om man nu kan kalla glåpord, dåliga one-liners och allmänt ogrundat skitsnack för debatt) som finns på nätet är allt annat än sunt för samhällsutvecklingen och därför börjar nu större tidningar och andra nyhetsmedia att begränsa kommentatorsmöjligheterna på sina respektive hemsidor. Senast i raden är Expressen. Jag tycker detta är bra och föredömligt. Själv stängde jag ner kommentarerna på min blogg för ett tag sen. Det kommer allt för mycket trams för att det ska kännas kul att sitta och gå igenom alla dumheter som strömmar in. Jag har annat för mig än att läsa hat och ilska.
Dock finns det en del som har väldigt svårt för det här med att inte få kommentera. Även Expressen, som utger sig för att vara liberal, våndas över detta. Mestadels beroende det på att, helt riktigt, somliga ämnen av förklarliga skäl är jobbiga att prata om och därför kan anonymiteten vara till godo för att folk ska våga träda fram. Men i huvuddelen av fallen är ämnet inte så beskaffat att en anonymitet är nödvändig för att kunna tala fritt. Dessutom finns det ämnen som folk helt enkelt är för fega för att prata öppet om. Rasism och homofobi är två goda exempel på sådana ämnen.
Våndan som bland annat Expressen ger uttryck för handlar om förhållandet till yttrandefriheten. Expressen vill inte begränsa denna. Fast jag har lite svårt att acceptera det argumentet. Det är nämligen ingen grundlagsfäst demokratisk rättighet att få lov att skriva vad man vill på andra människors eller företags hemsidor likaväl som att det inte är fritt fram att skriva när man vill eller vad man vill i en dagstidning. Yttrandefriheten ger dig rätt att säga vad du tycker men den ger ingen rätt att få publicera detta på andra människor domäner. Om så vore fallet skulle jag vilja ha en länk till min blogg på såväl regeringens som på Moderaternas hemsida men det lär ju inte hända på den här sidan solen.
Utöver detta ska man ha klart för sig att det inte råder total yttrandefrihet i Sverige. Det finns gott om exempel på ingrepp och begränsningar i yttrandefriheten. Det tydligaste exemplet är väl hets mot folkgrupp. Andra kränkningsbrott som förolämpning och förtal är också ingrepp i yttrandefriheten. Så bilden av det totalt fria ordet är en vrångbild. Sen kan man givetvis diskutera om detta är rätt eller fel men utifrån nuvarande juridisk mening är det inte tillåtet och det borde göra våndan betydligt mindre för såväl Expressen som andra som funderar kring kommentarer, dess publicering och vidhängande anonymitet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar